Madama Butterfly

Giacomo Puccini

inleiding

Madama Butterfly en PinkertonDe Japanse huwelijksmakelaar Goro heeft een deal gesloten voor de Amerikaanse marineofficier Benjamin Pinkerton. Het bestaat uit een huis op een heuvel van Nagasaki, een aantal bedienden en een vijftienjarige Japanse bruid, Cio-Cio-San, die bekend staat als Madama Butterfly. Trots vertelt Pinkerton aan de consul, Sharpless, dat hij huis en bruid gehuurd heeft voor een periode van 999 jaar- met een opzegtermijn van een maand. Hij verheugt er zich enorm op, en Butterfly lijkt hem de ideale vrouw, tot de tijd rijp is een Amerikaanse te trouwen. Sharpless tracht hem te waarschuwen dat Butterfly hun huwelijk een stuk serieuzer neemt. Pinkerton weigert te luisteren, en trouwt met zijn Butterfly.

Drie jaar zijn inmiddels verstreken, sinds Pinkerton vlak na de bruiloft Nagasaki heeft verlaten. Toch blijft Butterfly vol vertrouwen op zijn terugkomst wachten. Ze reageert dan ook diep beledigd op het aanbod van Goro om te trouwen met de rijke vorst Yamadori- ze is immers de vrouw van Pinkerton! Dan komt Sharpless eindelijk het nieuws brengen dat Pinkerton terugkomt, maar: met de Amerikaanse vrouw waarmee hij inmiddels getrouwd is. Als Sharpless voorzichtig informeert wat zij zal doen als haar man niet bij haar terugkeert, verlaat Butterfly geschokt de kamer. Zij komt terug met haar zoontje: Pinkerton kan toch onmogelijk zijn eigen kind in de steek laten? Ontroerend belooft Sharpless Pinkerton over het kind te vertellen. Als uiteindelijk een kanonschot de komst van Pinkertons schip aankondigt, wacht Butterfly de hele nacht op hem. Pas tegen de ochtend valt zij in slaap. Wanneer Pinkerton arriveert en het bewijs van liefde ziet in Butterfly’s geduldige wachten, ontvlucht hij vol wroeging het huis. Butterfly ontwaakt en ziet in de tuin Kate staan, Pinkertons vrouw. Ze begrijpt dat Pinkerton is gekomen en ze is bereid haar kind aan hem en Kate af te staan, op voorwaarde dat hij zijn zoon zelf komt ophalen. Ze neemt afscheid van haar kind, pakt de dolk van haar vader en steekt zichzelf dood.

Madama Butterfly


cast

première 23 april 1998, Stadsschouwburg Eindhoven
dirigent Ed Spanjaard
regisseur Tim Albery
decorontwerper Hildegard Bechtler
kostuumontwerper Ana Jebens
lichtontwerper Peter Mumford
solisten Rosalind Sutherland, Kimberly Barber, Youri Alexeev, John Fletcher, Henry Moss, Tom Haenen, Julian Hartman, Hester Dam, Emile Godding, Niels van Doesum, Laurent van Gulik, Marjolein Aartsen, Mariet Brokamp en Kim Savelsbergh
orkest Het Brabants Orkest
koor Limburgs Opera Koor en Het Zuidelijk Theaterkoor

recensies

‘Albery maakt aangrijpende Butterfly’
(NRC Handelsblad 24.4.98)

‘Butterfly ontpopt zich als tijgerin bij Opera Zuid’
(Eindhovens Dagblad 25.4.98)

‘Butterfly lijkt voor Rosalind Sutherland bedacht’
(De Volkskrant 27.4.98)

‘Sobere Butterfly bij Opera Zuid’
(De Telegraaf 27.4.98)

‘Opera als smartlap’
(Algemeen Dagblad 27.4.98)

‘Een mooie Butterfly’

(Het Parool 27.4.98)

SPEELLIJST THE SOUND OF MUSICAL

 • maart 2015

  donderdag 5 maart:
  Drachten, Schouwburg De Lawei 20.00 uur


  vrijdag 6 maart:
  Leeuwarden, Stadsschouwburg De Harmonie 20.15 uur


  zaterdag 7 maart:
  Groningen, Stadsschouwburg 14.30 uur


  zaterdag 7 maart:
  Groningen, Stadsschouwburg 20.15 uur


  dinsdag 10 maart:
  Hoogeveen, Theater De Tamboer 20.15 uur


 • maart 2015

  woensdag 11 maart:
  Emmen, Theater De Muzeval 20.15 uur


  donderdag 12 maart:
  Maastricht, Theater aan het Vrijthof 20.00 uur


  vrijdag 13 maart:
  Assen, Theater De Nieuwe Kolk 20.00 uur


  zaterdag 14 maart:
  Meppel, Schouwburg Ogterop 20.15 uur


  Alle Data ...