Madama Butterfly

Giacomo Puccini

inleiding

Madama Butterfly en PinkertonDe Japanse huwelijksmakelaar Goro heeft een deal gesloten voor de Amerikaanse marineofficier Benjamin Pinkerton. Het bestaat uit een huis op een heuvel van Nagasaki, een aantal bedienden en een vijftienjarige Japanse bruid, Cio-Cio-San, die bekend staat als Madama Butterfly. Trots vertelt Pinkerton aan de consul, Sharpless, dat hij huis en bruid gehuurd heeft voor een periode van 999 jaar- met een opzegtermijn van een maand. Hij verheugt er zich enorm op, en Butterfly lijkt hem de ideale vrouw, tot de tijd rijp is een Amerikaanse te trouwen. Sharpless tracht hem te waarschuwen dat Butterfly hun huwelijk een stuk serieuzer neemt. Pinkerton weigert te luisteren, en trouwt met zijn Butterfly.

Drie jaar zijn inmiddels verstreken, sinds Pinkerton vlak na de bruiloft Nagasaki heeft verlaten. Toch blijft Butterfly vol vertrouwen op zijn terugkomst wachten. Ze reageert dan ook diep beledigd op het aanbod van Goro om te trouwen met de rijke vorst Yamadori- ze is immers de vrouw van Pinkerton! Dan komt Sharpless eindelijk het nieuws brengen dat Pinkerton terugkomt, maar: met de Amerikaanse vrouw waarmee hij inmiddels getrouwd is. Als Sharpless voorzichtig informeert wat zij zal doen als haar man niet bij haar terugkeert, verlaat Butterfly geschokt de kamer. Zij komt terug met haar zoontje: Pinkerton kan toch onmogelijk zijn eigen kind in de steek laten? Ontroerend belooft Sharpless Pinkerton over het kind te vertellen. Als uiteindelijk een kanonschot de komst van Pinkertons schip aankondigt, wacht Butterfly de hele nacht op hem. Pas tegen de ochtend valt zij in slaap. Wanneer Pinkerton arriveert en het bewijs van liefde ziet in Butterfly’s geduldige wachten, ontvlucht hij vol wroeging het huis. Butterfly ontwaakt en ziet in de tuin Kate staan, Pinkertons vrouw. Ze begrijpt dat Pinkerton is gekomen en ze is bereid haar kind aan hem en Kate af te staan, op voorwaarde dat hij zijn zoon zelf komt ophalen. Ze neemt afscheid van haar kind, pakt de dolk van haar vader en steekt zichzelf dood.

Madama Butterfly


cast

première 23 april 1998, Stadsschouwburg Eindhoven
dirigent Ed Spanjaard
regisseur Tim Albery
decorontwerper Hildegard Bechtler
kostuumontwerper Ana Jebens
lichtontwerper Peter Mumford
solisten Rosalind Sutherland, Kimberly Barber, Youri Alexeev, John Fletcher, Henry Moss, Tom Haenen, Julian Hartman, Hester Dam, Emile Godding, Niels van Doesum, Laurent van Gulik, Marjolein Aartsen, Mariet Brokamp en Kim Savelsbergh
orkest Het Brabants Orkest
koor Limburgs Opera Koor en Het Zuidelijk Theaterkoor

recensies

‘Albery maakt aangrijpende Butterfly’
(NRC Handelsblad 24.4.98)

‘Butterfly ontpopt zich als tijgerin bij Opera Zuid’
(Eindhovens Dagblad 25.4.98)

‘Butterfly lijkt voor Rosalind Sutherland bedacht’
(De Volkskrant 27.4.98)

‘Sobere Butterfly bij Opera Zuid’
(De Telegraaf 27.4.98)

‘Opera als smartlap’
(Algemeen Dagblad 27.4.98)

‘Een mooie Butterfly’

(Het Parool 27.4.98)

SPEELLIJST DE|DIE|THE FLEDERMOUSE

 • november 2014

  vrijdag 14 november:
  Maastricht, Theater aan het Vrijthof 20.00 uur


  zondag 16 november:
  Maastricht, Theater aan het Vrijthof 14.00 uur


  dinsdag 18 november:
  Groningen, Stadsschouwburg 20.15 uur


  donderdag 20 november:
  Leeuwarden, Stadsschouwburg De Harmonie 20.15 uur


  zaterdag 22 november:
  Zwolle, Theater De Spiegel 19.30 uur


 • december 2014

  dinsdag 2 december:
  Den Bosch, Theater aan de Parade 20.00 uur


  donderdag 4 december:
  Sittard, Stadsschouwburg 20.00 uur


  zaterdag 6 december:
  Tilburg, Schouwburg 20.15 uur


  dinsdag 9 december:
  Eindhoven, Parktheater 20.00 uur


  donderdag 11 december:
  Utrecht, Stadsschouwburg 20.00 uur


  Alle Data ...