projecten voor kinderen

foto kinderen bij OZ

De Sprookjeswereld van Opera Zuid

Opera Zuid wil graag de leerlingen van de basisschool kennis laten maken met de magische wereld van opera en dan in het bijzonder de sprookjesopera's. Ook willen we hun eigen creativiteit stimuleren en ze laten zien wat er zo bijzonder is aan opera. 
Wat is opera? Wie doen er aan mee? Hoe worden kostuums gemaakt? Hoe zit een decor in elkaar? Al deze vragen worden beantwoord tijdens een één uur durende workshop op uw school. De kinderen worden door middel van tekeningen, foto's, muziek, zang, rekwisieten en kostuums meegenomen in de wereld van de sprookjesopera's. Op een kleurrijke en interactieve manier worden verschillende facetten van de operawereld toegelicht (rekening houdend met de leeftijd van de kinderen). Tijdens het tweede onderdeel van deze workshop worden de kinderen op een creatieve manier zelf aan het werk gezet. De kleuters en leerlingen van groep 3 krijgen de opdracht zelf de jurk van een prinses, heks of piraat te 'stofferen'. De oudere kinderen gaan zelf een kostuum ontwerpen dat dan op een kartonnen pop wordt gemaakt met stoffen. De kinderen van groep 7 en 8 gaan in groepjes van ongeveer vijf leerlingen een affiche maken. De school dient zelf te zorgen voor tekenmateriaal en lijm. 


In the picture

Deze activiteit is onderdeel van Toon je Talent van Kaleidoscoop Maastricht: het bezoek aan Opera Zuid is gekoppeld aan drie lessen in de klas. De lessen zijn multidisciplinair. Zo komen onder andere kunst, techniek, toneel en nieuwe media aan bod.

Lessen in de klas
De kinderen gaan intensief aan de slag rondom de opera L'Elisir d'Amore. Opera komt tot leven door het bouwen van een maquette voor het decor. 
Pakket A: de leerlingen maken een animatiefilm et hun eigen playmobiel en lego. Deze animatiefilm speelt zich natuurlijk af in hun zelf gebouwde maquette decor. 
Pakket B: onder begeleiding van een docent toneel spelen de kinderen voor de camera scènes óf mogen zelf de camera bedienen. 

Bezoek aan Opera Zuid
De grande finale vindt plaats in het Huistheater van Opera Zuid. De kinderen gaan de zelfgemaakte films bekijken in hun eigen 'filmfestival'. Als een echte V.I.P. staan ze in the picture. Ze worden op de rode loper ontvangen met een welkomstdrankje en beleven de sfeer van opera. Tot slot doen ze mee aan een zangworkshop en staat er nog een kostuumspeurtocht door het gebouw op het programma. 

Belangrijk om te weten
Ben je Toon je talent-school? Dan is dit aanbod inbegrepen in je Toon je Talent-pakket. Ben je géén Toon je Talent-school? Dan is de prijs €10,90 per leerling. Deze activiteit vindt plaats in januari en maart 2014.


Ga je mee op reis door de opera?

Opera is niet alleen een (dikke) zanger die stijfjes staat te zingen op een podium. Opera is veel meer dan dat. Bij opera hoort ook een orkest, een dirigent en uiteraard zangers. Maar deze zangers doen meer dan alleen zingen, ze acteren ook! Verder heeft een opera een prachtig decor en mooie of soms ook humoristische kostuums. Waarom klinkt opera vaak zo hard? Er komt in ieder geval geen microfoon aan te pas. Deze en andere vragen worden door een echte operazanger meegenomen op die reis. De kinderen gaan ook zelf met hem zingen, namelijk een stukje uit de bekende sprookjesopera Hänsel und Gretel. Verder leren ze over het orkest, de verschillende muziekinstrumenten en de rol van de dirigent. 
De leerlingen van groep 5 tot en met 8 worden op een andere manier mee op reis genomen. Ze leren een stukje uit de zeer bekende opera Carmen, die draait om de liefde. Verder leren ze over de werking van de stem en het verschil in gebruik van stem in de opera en in de popmuziek. 


Operahuis in het klein

Het is met de bovenbouwgroepen mogelijk om een klein operahuis op te zetten. Er wordt dan een scène nagespeeld uit de bekende opera Die Zauberflöte van W.A. Mozart. Samen met een echte operazanger gaan de leerlingen de scène uitvoeren. Wil iemand liever niet acteren, dan zijn er voor hem of haar mooie taken weggelegd bij de afdeling techniek, kostuums, orkest of regie. Een verschil met de echte opera is dat er alleen met zijn allen gezongen wordt. Er wordt gebruik gemaak van oude rekwisieten en kostuums van Opera Zuid.