De Grens (2018)
Jan-Peter de Graaff
12.08.18 > 11.11.18

rsz_campagnebeeld_de_grens

INFO

De opera speelt zich af op het station van Eijsden (Zuid Limburg), waar op 10 november 1918 Kaiser Wilhelm II met zijn gevolg aankwam in de hoop asiel te krijgen in het neutrale Nederland, na zijn gedwongen vertrek uit Duitsland. Voor zijn asielverzoek werd ingewilligd bivakkeerde de Kaiser (mezzosopraan Eva Kroon) 24 uur lang in onzekerheid op het station van Eijsden. In de opera raakt hij in deze periode in gesprek met de lokale stationschef (sopraan Ginette Puylaert), die in alles een complete tegenpool van de Kaiser is, maar tegen het einde van de opera lijkt er, ondanks alle verschillen, een onwaarschijnlijke vriendschap tussen de twee mannen te zijn ontstaan.

Over de maker:

Jan-Peter de Graaff (1992), geboren in Papendrecht en opgegroeid op het eiland Terschelling, startte met componeren op 15-jarige leeftijd. Het oeuvre van De Graaff omspant inmiddels meer dan 30 werken voor verschillende bezettingen, variërend van solowerken en kamermuziek (zowel instrumentaal als vocaal) tot werken voor symfonieorkest en muziektheater. Naast zijn activiteiten als componist is De Graaff ook nog werkzaam als dirigent, arrangeur en (zelfstandig) docent compositie.

Onlangs won Jan-Peter de Graaff de International Rostrum of Composers Award, in de categorie onder 30, voor de compositie ‘Le café de nuit’.

Eerder had Jan-Peter al diverse prijzen in de wacht gesleept:

2008: Jong Talent Prijs, voor de compositie Waterballet
2011: Bronzen Oor, voor de compositie Modern Times
2016: Nicolaï fonds Award, voor het meest originele eindexamen.(All Rise!)

De Grens werd mede mogelijk gemaakt door Provincie Limburg, Gemeente Maastricht, Gemeente Heerlen, Gemeente Sittard-Geleen-Born, Prins Bernhard Cultuurfonds, Elisabeth Strouven Fonds, Brand Bierbrouwerij en De Buren.

Een productie van Stichting Leonore i.s.m. Opera Zuid en VIA ZUID

CAST & CREATIVES

Eva Kroon Kaiser Wilhelm II
Ginette Puylaert Stationschef
Pieter van Loenen & Ensemble But What About Musici
Yuri Robbers Libretto
Saskia Bonarius Regie
Hendrik Walther Scenografie/Licht
Leo van den Boorn Kostuumvormgeving
Eva Kroon Kaiser Wilhelm II
Ginette Puylaert Stationschef
Pieter van Loenen & Ensemble But What About Musici
Yuri Robbers Libretto
Saskia Bonarius Regie
Hendrik Walther Scenografie/Licht
Leo van den Boorn Kostuumvormgeving

VIDEO

MEDIA

Artikel in Place de lÓpera. Opera Zuid speelt kameropera De Grens: https://www.operamagazine.nl/binnenkort/45091/opera-zuid-speelt-kameropera-de-grens/

PROGRAMMA