De Grens

Kameropera van Jan-Peter de Graaff
Wereldpremière op 25 september in Theater Kerkrade in Kerkrade
Libretto van Yuri Robbers

De Grens is een coproductie van Stichting Leonore, Opera Zuid en VIA ZUID talentontwikkeling in de podiumkunsten Limburg.

Deze opera wordt gezongen in het Duits en Nederlands met Nederlandse boventitels.


Introductie

De Grens is een klinkende Nederlandse bijdrage aan het herdenkingsjaar van het einde van de Grote Oorlog. De opera wordt uitgevoerd door een groep jonge musici, die afgelopen periode in residentie waren bij Opera Zuid, waardoor deze tragikomedie fris, modern en toegankelijk klinkt. Componist is de 25-jarige Jan-Peter de Graaff, die hiermee zijn tweede ‘grote’ opera tekent. Hij weet zich als beloftevol maker ondersteund door Opera Zuid en VIA ZUID, talentmakelaar in de podiumkunsten. Het libretto werd geschreven door Yuri Robbers. De regie is in handen van Saskia Bonarius.

Muzikaal, maar ook qua thematiek is De Grens actueel. Thema’s als de kleine ‘onmachtige’ mens versus de gevestigde politiek, de asielkwesties en het vraagstuk van de vluchtelingenopvang - toentertijd één miljoen vluchtelingen op zes miljoen Nederlanders - blijken van alle tijden!

Verhaal

In deze tragikomische kameropera ligt een historische speldenprik onder het vergrootglas. Op 10 november 1918, het einde van WOI, belandt de gevluchte Duitse Kaiser Wilhelm II op het station van Eijsden. Hij vraagt asiel aan in het neutrale Nederland en raakt in zijn onzekere uren in gesprek met de stationschef.

Station Eijsden, Zuid-Limburg. Het is 10 november 1918: de Eerste Wereldoorlog loopt ten einde en Keizer Wilhelm II verschijnt aan de grens om asiel aan te vragen in het neutrale Nederland. De Nederlandse regering moet zich hierover beraden en in afwachting van een beslissing verkeert de Keizer een etmaal lang in onzekerheid over zijn status. Op het perron van Eijsden treft hij de plichtsgetrouwe en punctuele stationschef, een man die in afkomst en karakter zijn totale tegenpool is. De twee heren raken in een verhitte discussie, maar er is één punt dat ze gemeen hebben: totale machteloosheid over de situatie waarin ze zich bevinden.

Kaiser Wilhelm II: „Ich bin verloren! Sie werden mich hinauswerfen. Wo kann ich denn jetzt noch hin? Wo kann in dieser Zeit ein ehrlicher Politischer Flüchtling noch einen Zufluchtsort finden? ... Oh, könnte ich nur Holz hacken.“

Stationschef: “De armoede van mijn sociale klasse is pas ècht een probleem! Dertien kinderen, nauwelijks te eten. Een klein huis, weinig banen - zeker met al die vluchtelingen!”

 


Cast

regisseur Saskia Bonarius
kostuumontwerper Leo van den Boorn
lichtontwerp en scenografie Hendrik Walther
fotografie Caroline Keman
Ensemble But What About Pieter van Loenen (viool), Vincent Martig (basklarinet), Wilco Oomkes (accordeon) Marianna Soroka (slagwerk) en Julian Sarmiento (contrabas).
met als
Eva Kroon Kaiser Wilhelm II
Ginette Puylaert Stationschef

SPEELLIJST
De Grens

zondag 12 augustus - 20.00 uur
Culemborg, NJO Muziekzomer - preview

donderdag 16 augustus - 17.00 en 19.30 uur
Amsterdam, Grachtenfestival - preview

vrijdag 17 augustus - 17.00 en 19.30 uur
Amsterdam, Grachtenfestival - preview

dinsdag 25 september - 20.00 uur
Kerkrade, Theater Kerkrade - première

dinsdag 16 oktober - 20.30 uur
Maastricht, Theater aan het Vrijthof

woensdag 7 november - 19.00 uur
Den Bosch, Novembermusic

zaterdag 10 november - ntb
Eijsden, Herdenking

zondag 11 november - 14.00 en 20.00 uur
Amerongen, Kasteel Amerongen

MEDIA

voorbeschouwing theatermagazine Jeroen