04 mei 2020

DE GRENS > KAMEROPERA VAN JAN-PETER DE GRAAFF

 

 

Station Eijsden, Zuid-Limburg. Het is 10 november 1918: de Eerste Wereldoorlog loopt ten einde en Keizer Wilhelm II verschijnt aan de grens om asiel aan te vragen in het neutrale Nederland. De Nederlandse regering moet zich hierover beraden en in afwachting van een beslissing verkeert de Keizer een etmaal lang in onzekerheid over zijn status. Op het perron van Eijsden treft hij de plichtsgetrouwe en punctuele stationschef, een man die in afkomst en karakter zijn totale tegenpool is. De twee heren raken in een verhitte discussie, maar er is één punt dat ze gemeen hebben: totale machteloosheid over de situatie waarin ze zich bevinden.

De talentvolle componist Jan-Peter de Graaff schreef een kameropera vol muzikaal vuurwerk; toegankelijk én eigentijds. Het wordt uitgevoerd door een virtuoos ensemble van jonge musici en zangers. Voor meer informatie over De Grens bekijk ons archief: operazuid.nl/de-grens-2018

Deze live opname is geregistreerd op 11 november 2018 te Kasteel Amerongen. Op die dag was het exact 100 jaar geleden dat de wapenstilstand was ondertekend die het einde van Eerste Wereldoorlog inluiden. Deze opera wordt gezongen in het Duits en Nederlands en is te beluisteren tot 13 juli.