I Hate Music
Leonard Bernstein
01.09.19 > 01.06.20

Regie Sybrand van der Werf

Muzikale Leiding Robert Weirauch
I-Hate-Music-1000x1500

INFO

Annuleringen I Hate Music! / Cancellations I Hate Music!

(English below)

Conform de maatregelen van de rijksoverheid tegen verspreiding van het coronavirus heeft Opera Zuid besloten om de voorstellingen van I Hate Music! uit te stellen tot nader bericht. Voor meer informatie en antwoorden kijk op www.operazuid.nl/corona.

In accordance with the measures taken by the Dutch National Government against the spread of the coronavirus, Opera Zuid has decided to cancel the performances of I Hate Music! until further notice. For more information and answers go to www.operazuid.nl/corona.

Operavoorstelling voor kinderen gebaseerd op de gelijknamige liederencyclus van Leonard Bernstein.

I Hate Music! is een samenwerking met Opera Compact.

Deze opera wordt gezongen in het Nederlands.

Introductie

Een sopraan en een pianist brengen (voor een publiek van 4 tot 104, vanaf groep 6 t/m groep 8) een voorstelling over de verwondering die in kindervragen schuilt. Waarom werkt de wereld zoals ze werkt? De korte voorstelling (ongeveer 35 minuten) gaat vergezeld van een interactief gedeelte, waar de jonge luisteraars aan het denken en vooral aan het bevragen gezet worden. De uitvoerenden gaan in direct contact met hun jonge publiek en geven ruimte om na te denken over de wereld om ons heen. De mobiele voorstelling is door zijn flexibiliteit op zeer veel locaties te spelen en verkent daarin graag de grenzen!

Verhaal

Feed them with bread: they start to grow.
Feed them with love: they start to feel.
Feed them with ideas: they start to think.
Feed them with art: they start to understand.

(fragment van een gesprek tijdens een treinreis tussen moeder en dochter)

– Mama, is dit de echte wereld?
– … Ja, schatje, dit is de echte wereld.
– (staart naar vingers) Maar ben ik ook echt?
– Toe, schei uit met die onzin.

De wereld van het kind is er een van ontdekken en bevragen. Hoe zit de wereld in elkaar en waarom? Binnen hun eigen bereik, in hun eigen woorden, beginnen kinderen zich de grote vragen te stellen die ons al millennia bezighouden. Waar komen we vandaan? Hoe werkt het heelal? Waarom doe ik wat ik doe? Hoe richten we met elkaar de samenleving om ons heen in? Deze “Filosofie für Anfänger” is vaak heel specifiek, ongedwongen en van een grote inventiviteit. Dat maakt de gesprekken met kinderen hierover zo bijzonder.

I Hate Music! van Leonard Bernstein, een korte liederencyclus op zelfgeschreven gedichten, is een muzikaal pareltje waar de componist getuigt van een groot inzicht in de kinderpsyche. Grillig en humoristisch schetst hij 5 kleine gedachtenkronkels waar grote levensvragen haast ongemerkt de revue passeren.  In combinatie met nog enkele ‘verwonderings’-liederen (want filosofie begint tenslotte met verwondering) van onder meer Maurice Ravel en Charles Ives, hertaald in het Nederland, maakt Opera Zuid een kleine, intieme voorstelling voor sopraan en pianist, waar met de kinderen naar vragen gezocht en wat minder naar antwoorden.

FOTO

SPEELLIJST

wo
11.09.19
14:00
11/09/2019 - 14:00
Melick
Harmoniezaal Aad Raodhoes
di
12.05.20
12/05/2020
Venlo
De Maaspoort
di
12.05.20
12/05/2020
Venlo
De Maaspoort
ma
25.05.20
10:30
25/05/2020 - 10:30
Sittard
Schouwburg De Domijnen
ma
25.05.20
14:30
25/05/2020 - 14:30
Sittard
Schouwburg De Domijnen

PROGRAMMA