Il Matrimonio Segreto
Het Geheime Huwelijk

Il Matrimonio-01

Opera in twee akten
Wereldpremière op 7 februari 1792 in het Imperial Hofburg Theatre in Wenen
Libretto van Giovanni Bertati naar het toneelstuk The Clandestine Marriage van George Colman en David Garrick

De voorstelling duurt 2 uur en 50 minuten, inclusief één pauze.

Een samenwerkingsproject van De Nationale Opera Talent, Opera Zuid en de Nederlandse Reisopera.


Inleiding

Il matrimonio segreto | Het geheime huwelijk is een 18e-eeuwse Italiaanse komische opera van Domenico Cimarosa. In de muziek klinkt de invloed van Mozart door, de karakters zijn in de stijl van de voor dit genre zo typerende commedia dell’arte. Het libretto van Giovanni Bertati zit vol komische verwikkelingen en verwarringen en gaat over het volgen van je hart.

Verhaal

De rijke koopman Geronimo verlangt meer status en wil daarom zijn twee dochters Carolina en Elisetta uithuwelijken aan heren van adellijke afkomst. De jongste, Carolina, is echter al getrouwd met Geronimo’s bediende Paolino. Vanwege het standsverschil hebben zij dit huwelijk geheim gehouden. Graaf Robinson wil trouwen met Elisetta, maar wanneer hij kennismaakt met haar zus, verandert hij van gedachten en zet zijn zinnen op Carolina. Het jonge stel komt daardoor in ernstige moeilijkheden en de misverstanden stapelen zich op. De graaf begrijpt niets van Carolina’s afwijzingen en Elisetta is jaloers op de aandacht die haar zusje van de graaf krijgt. Tante Fidalma zorgt voor nog meer verwikkelingen omdat zij haar zinnen gezet heeft op trouwen met Paolino.  De chaos is compleet en er zit voor de twee jong gehuwden niets anders meer op dan te vluchten. Ze worden betrapt en uiteindelijk moet het koppel hun geheime huwelijk opbiechten. De graaf is geraakt door Carolina’s oprechtheid en Geronimo kan niets anders doen dan zijn dochter zijn zegen geven.

Achtergrond

Il matrimonio segreto | Het geheime huwelijk is een coproductie van De Nationale Opera talent, de Nederlandse Reisopera en Opera Zuid met medewerking van NJO | Nationaal Jeugd Orkest. De opera was in 1976 voor het laatst bij De Nationale Opera te zien. Net als toen werken nu jonge talenten mee. Monique Wagemakers – nu een veelgevraagd operaregisseur en destijds regieassistent – tekent voor de regie van deze nieuwe enscenering

De tour van deze productie eindigt op 31 maart in het Theater aan het Vrijthof in Maastricht, waar drie dagen na Pasen de geheime huwelijksperikelen zich opstapelen.

Il matrimonio segreto komt tot stand met steun van VandenEnde Foundation, Fonds 21 en Ammodo, architectural materials.

Cast

Muzikale leiding Benjamin Bayl
Regisseur Monique Wagemakers
Decorontwerper Francesco Cocco
Kostuumontwerper Federica Miani
Lichtontwerper Alex Brok
Dramaturgie Klaus Bertisch

SPEELLIJST
IL MATRIMONIO SEGRETO

zaterdag 5 maart - 20.00 uur
Hengelo, Rabotheater - première

vrijdag 11 maart - 20.00 uur
Deventer, Schouwburg

vrijdag 18 maart - 19.30 uur
Amsterdam, Stadsschouwburg

woensdag 23 maart - 19.30 uur
Amsterdam, Stadsschouwburg

donderdag 31 maart - 20.00 uur
Maastricht, Theater aan het Vrijthof

Il Matrimonio-02
OZ-matrimonio-05-wb
OZ-matrimonio-03-wb