L'Heure Espagnole & L'Enfant et les Sortilèges
2002

OZ-Enfant-01

L'Heure Espagnole
Comédie-musicale in één akte van Maurice Ravel
Wereldpremière op 19 mei 1911 in Opéra Comique in Parijs
Libretto van Franc-Nohain (Maurice Étienne Legrand)

L'Enfant et les Sortilèges
Fantaisie lyrique in twee tonelen van Maurice Ravel
Wereldpremière op 21 maart 1925 in Grand Théâtre in Monte-Carlo
Libretto van Sidonie Gabrielle Colette


Verhaal

L'Heure Espagnol
Iedere donderdag stelt de klokkenmaker Torquemada de gemeenschappelijke uurwerken in de stad gelijk en ontvangt zijn vrouw Concepción op dit tijdstip haar minnaar Gonzalve. Deze donderdag echter, worden de plannen van Concepción in de war gestuurd doordat de sterke maar enigszins simpele ezeldrijver Ramiro naar Torquemada's winkel komt om zijn horloge te laten repareren. Hij wordt gevraagd te wachten op Torquemada's terugkeer. Concepción is daardoor genoodzaakt Ramiro een Spaanse staande klok naar boven te laten brengen zodat zij even alleen kan zijn met de dichter Gonzalve. Hij komt echter niet tot daden zodat Concepción hem in een tweede Spaanse staande klok moet verstoppen voor Ramiro. Als Ramiro terugkeert in de winkel, heeft de rijke, gezette bankier Don Inigo Gomez zich inmiddels aangediend om Concepción te verleiden. Terwijl ze Ramiro met de klok met Gonzalve erin naar het slaapkamer dirigeert, stuurt ze Don Inigo weg. Hij daarentegen verstopt zich in de overgebleven staande klok. Ontevreden komt Concepción terug uit de slaapkamer, ziet dat Don Inigo zich in de klok verstopt heeft en vraagt Ramiro nogmaals om de klokken te verwisselen. Maar ook de bankier kan niet aan haar eisen voldoen en teleurgesteld in beide mannen, nodigt ze Ramiro uit met haar naar boven te gaan. Als Torquemada terugkeert, treft hij de aanbidders van zijn vrouw bij de twee Spaanse klokken aan. Zij beweren enkel de uurwerken te controleren, waardoor Torquemada zijn kans grijpt om hen de klokken te verkopen. Don Inigo zit echter nog altijd klem in de klok zodat uiteindelijk de sterke Ramiro er aan te pas moet komen om de dikke bankier te bevrijden. Tot slot richten ze zich gezamenlijk tot het publiek om kort de moraal op een cynische wijze weer te geven.

L'Enfant et les Sortilèges
In een landhuis zit een kind in zijn kamer om huiswerk te maken. Het heeft daar geen zin in en als de moeder binnenkomt om te kijken hoe het gaat, steekt het boos zijn tong naar haar uit. Die laat het alleen zodat het over zijn gedrag kan nadenken. In een driftbui maakt het kind van alles stuk en pest een eekhoorntje dat het in een kooitje heeft opgesloten. Na een poosje is het kind moe en wil gaan zitten. Maar de fauteuil hobbelt weg en heft een duet aan met een andere stoel. Meer objecten komen tot leven en beklagen zich over de vernielzucht van het kind. De theepot en het Chinese theekopje, de herder en het herderinnetje op het behang, het vuur en de ketel, de staande klok en de speelgoedbeesten: allemaal spreken ze het kleine monster verwijtend toe over wat het hen heeft aangedaan. Ook de prinses uit het sprookjesboek, waar het de vorige nacht over heeft gedroomd, keert zich van hem af. Het kind zoekt wanhopig in het boek naar het sprookje waarin zij voorkomt, maar het enige wat het ziet zijn cijfers en rekenkunde uit de schoolboeken. Langzaam aan twijfelend aan zijn eigen vermogen, vraagt het zijn zwarte kater of die misschien ook opeens kan spreken. De kat schudt zijn kop, spuugt naar het kind en begint in de tuin samen met een witte poes een duet.
Hierdoor aangetrokken gaat het kind de tuin in maar ook daar krijgt het de oren gewassen. De bomen die het bekraste, een libelle, een vleermuis en kikkers, waarvan het de vriendjes doodde: allemaal spreken ze minachtend over het kind en komen in opstand. In alle tumult raakt het eekhoorntje gewond, waarop het kind zich over het gewonde diertje ontfermt. Dit beroert de dieren en planten waarop zij op hun beurt het kind verzorgen. Liefdevol en onder nabootsing van zijn stemgeluid, brengen zij het kind naar huis


Cast

muzikale leiding Richard Bernas
regisseur Peter Mumford/ Ian Spink
decorontwerper Peter Mumford
kostuumontwerper Alison Chitty
lichtontwerper Peter Mumford
choreografie Ian Spink
koordirigent Peter Dijkstra
orkest Limburgs Symfonie Orkest
koor Het Zuidelijk Theaterkoor
met als
L'Heure Espagnole
Annie Vavrille Concepción
Henry Moss Gonzalve
Dirk Laplasse Torquemada
René Linnenbank Ramiro
Nicholas Folwell Don Inigo Gomez
L'Enfant et les Sortilèges
Susanne Tudor-Thomas L'Enfant
Annie Vavrille Manon
Monique Scholte La Bergère
Wendy Kokkelkorn Le Feu
Céline Saleh La Chauve-Souris
Ton Haenen La Fauteuil
Nicholas Folwell L'Horloge
Dirk Laplasse La Théière

SPEELLIJST
L'HEURE ESPAGNOL & L'ENFANT ET LES SORTILÈGES

zaterdag 15 maart - 20.15 uur
Maastricht, Theater aan het Vrijthof

dinsdag 18 maart - 20.15 uur
Groningen, Stadsschouwburg

donderdag 20 maart - 20.15 uur
Rotterdam, Rotterdamse Schouwburg

zaterdag 22 maart - 19.30 uur
Leverkussen (D), Forum

dinsdag 25 maart - 20.00 uur
Sittard, Stadsschouwburg

donderdag 27 maart - 20.15 uur
Eindhoven, Stadsschouwburg

zaterdag 29 maart - 19.00 uur
Den Bosch, Theater aan de Parade

dinsdag 1 april - 20.30 uur
Breda, Chassé Theater

donderdag 3 april - 20.00 uur
Utrecht, Stadsschouwburg

zaterdag 5 april - 20.00 uur
Heerlen, Parkstad Limburg Theaters

OZ-Heure-01
OZ-Enfant-02

ACTUEEL

Fantasio

Zondag 19 mei - 14.30 uur
Eindhoven, Parktheater Eindhoven - première

Voor meer speeldata, klik hier.