Meermeisje 6+

Jeugdopera Meermeisje is een productie van Holland Opera in samenwerking met Opera Zuid en Ragazze Quartet.

Verhaal

Meermeisje vertelt het verhaal van een jonge zeemeermin die haar familie, haar waterwereld én haar stem opgeeft uit liefde voor een jongen van het land en de drang om te dansen. In deze Faust-achtige vertelling verkoopt het Meermeisje in plaats van haar ziel haar stem aan de Zeeheks, een meerkoppig jaloers gedrocht, in ruil voor een paar prachtige, dansende benen.

Ze kan niet wachten tot het ochtend is! Dan mag ze eindelijk naar boven, de wolken zien, de wind horen, de zon voelen. Het kriebelt in haar staart, hoe zou het zijn om te lopen, te rennen, te dansen? Hij staat op het strand, een surfplank onder zijn arm en tuurt over de zee, achter hem brandt het vuur en dansen de meisjes. Hij verlangt naar de zee, de wind steekt op.

Meermeisje is een vrije bewerking van het sprookje van Hans Christiaan Andersen: De kleine zeemeermin.

 


Cast & creatives

muziek Oene van Geel
tekst Herman van de Wijdeven
regie en libretto Joke Hoolboom
choreografie Jenia Kasatkina
decor Douwe Hibma
licht Maarten Warmerdam
geluid Tom Gelissen
kostuums Esmee Thomassen
maskers Lisa Louwers
grime Bernadette Hilhorst
Kleine Zeemeermin Mercedes Go
zusjes Kelly Poukens, Florien Hilgenkamp & Veerle Sanders
Prins Edvard Rick Zwart en Berend Eijkhout
Triton Niek Idelenburg
ensemble Ragazze Quartet

 

Recensies


NRC:
"Muzikaal is Meermeisje vol vaart en veelkleurigheid, en mét een laag voor de ouders. Haaien? Daar klinken die enge krijsviolen uit Jaws. Surfdude in zicht? 'Good Vibrations'! En de samenzang van de zeedochters doet denken aan Wagners Rheingold, waaraan ook de kabbelende klanken van het goed spelende Ragazze Quartet bijdragen. Het kwartet versmelt romig met de stemmen én heeft theatrale meerwaarde. De zangers zingen en acteren met verve en de kwetsbaar-krachtig dansende Jade Stenhuijs is voor de titelrol een vondst."

Volkskrant: " In deze operabewerking van de Kleine Zeemeermin is de prins een surfdude op het strand. Componist Oene van Geel schreef niet alleen ijle klanken en duistere diepzeetonen voor het gedeelte dat zich onder water afspeelt, maar ook swingende rock-'n-roll voor de aanvankelijk zorgeloze taferelen op het strand. Het Ragazze Quartet speelt alle composities messcherp, beweeglijk en uit het hoofd. Ook de jonge zangers voelen zich als vissen in het water, en transformeren snel van luchtig geklede strandmeisjes tot azuurblauwe zeemeerminzusjes. Zelfs als zeeheks-met-drie-piranhakoppen zijn ze door de prachtige maskers heen goed te verstaan. Niek Idelenburg is met zilvergrijze vlecht een indrukwekkende Triton. Holland Opera houdt met Meermeisje zijn wintertraditie hoog, om het oude jaar muzikaal uit te luiden, in een operataal voor jong publiek."

SPEELLIJST

 

zondag 3 februari - 15.00 uur
Kerkrade, Parkstad Limburg Theaters

zondag 10 februari - 15.00 uur
Maastricht, Theater aan het Vrijthof

zondag 17 februari - 14.00 uur
Nijmegen, Stadsschouwburg

zondag 24 februari - 14.00 uur
Zwolle, Odeon

vrijdag 1 maart - 19.15 uur
Heerenveen, Posthuistheater

zondag 10 maart - 14.30 uur
Tilburg, Schouwburg

zondag 17 maart - 14.30 uur
Haarlem, Stadsschouwburg

zondag 24 maart - 15.00 uur
Amstelveen, Schouwburg

zaterdag 30 maart - 19.30 uur
Leeuwarden, Harmonie

zondag 31 maart - 14.30 uur
Groningen, Stadsschouwburg