muziektermen p t/m z

muziektermen p tm z

Personage

Rol waarin de acteur/ zanger optreedt, karakter dat hij voorstelt.  


Partij

Muziekgedeelte dat door een bepaalde stem of instrument uitgevoerd moet worden.


Partituur

De schriftelijke vastlegging van alle muzikale lijnen in een opera of ander muziekstuk. In de partituur worden alle noten van de gelijktijdig klinkende instrumenten van de het orkest en stemmen van de zangers onder elkaar weergegeven. De partituur geeft zo een exacte indruk van het verloop van de muziek. Voor de dirigent is de partituur onontbeerlijk bij de voorbereiding van de uitvoering. Hij leidt de opera muzikaal vanuit de partituur.


Recitatief (half zing, half praten)

De gezongen of gesproken tekst in een opera die aria's of ensemblenummers verbindt. In het recitatief vindt de ontwikkeling van het verhaal plaats, dit in tegenstelling tot de aria die de emotionele reactie op het verhaal vertolkt. De verstaanbaarheid van het gezongen of gesproken woord in het recitatief is dan ook belangrijk. Er bestaat een onderschei tussen 'recitativo secco', dat alleen wordt begeleid door een snaarinstrument (bijvoorbeeld klavecimbel of cello) en het 'recitativo accompagnato', dat een uitgebreide begeleiding heeft.


Repetities

Door het operagezelschap wordt er een schema opgesteld waarin staat vermeld wanneer solisten en koorleden repeteren met de repetitor (pianist). Alle zangers moeten hun partij kennen voordat de repetities van start gaan. In een repetitieperiode (vier tot zes weken) vinden lees-, muzikale en toneelrepetities plaats, waarin scènes gerepeteerd worden.
Bij de Sitz- en Bühneprobe (zit- en toneelrepetitie) wordt de hele opera van begin tot eind gerepeteerd. Tijdens de Sitzprobe wordt met name het muzikale gedeelte behandeld en tijdens de Bühneprobe de regie. In de week voor de première zijn de voorgenerales (pianogenerale, voorgenerale met orkest en generale met orkest ook wel avant-première genoemd). Bij Opera Zuid wordt er vier weken in de Studio (repetitieruimte) gerepeteerd. Daarna, in de laatste twee weken vóór de première, vinden de repetities plaats in het premièretheater.


Rol

Als je bij zangers over een rol spreekt, wordt daarmee bedoeld het personage of karakter dat gespeeld of voorgesteld wordt. 

SPEELLIJST
WERTHER

vrijdag 10 november - 20.00 uur
Maastricht, Theater aan het Vrijthof - première

zondag 12 november - 14.30 uur
Sittard, Stadsschouwburg

dinsdag 14 november - 20.00 uur
Eindhoven, Parktheater

dinsdag 21 november - 20.00 uur
Heerlen, Parkstad Limburg Theaters

zaterdag 25 november - 20.00 uur
's-Hertogenbosch, Theater aan de Parade

dinsdag 28 november - 20.00 uur
Utrecht, Stadsschouwburg

donderdag 30 november - 20.00 uur
Scheveningen, Zuiderstrandtheater

zaterdag 2 december - 20.30 uur
Breda, Chassé Theater

dinsdag 5 december - 20.15 uur
Groningen, Stadsschouwburg

donderdag 7 december - 20.15 uur
Tilburg, Schouwburg

zondag 10 december - 14.00 uur
Maastricht, Theater aan het Vrijthof

OZ-matrimonio-04-wb
OZ-matrimonio-05-wb
OZ-matrimonio-03-wb

ACTUEEL

WERTHER vanaf vrijdag 10 november in uw theater
lees verder >