OPERA ZUID STRIKT OLA MAFAALANI VOOR OPERA-DEBUUT

Opera Zuid is bijzonder blij en trots te kunnen melden dat Ola Mafaalani volgend voorjaar de regie zal voeren van de nieuwe productie van Benjamin Britten’s Shakespeare-meesterwerk A Midsummer Night’s Dream.  Ola regisseert met deze productie haar eerste opera en is blij dit avontuur bij Opera Zuid aan te gaan.  Haar artistieke team zal bestaan uit scenograaf en beeldend kunstenaar André Joosten en kostuumontwerpster Regine Standfuss, met wie ze samen eerder Dante’s Divina Comedia tot theater maakte.  Haar muzikale partner in crime is de jonge topdirigent Karel Deseure, die recent bij Opera Zuid hoge ogen gooide met Verdi’s Un Ballo in Maschera en Bernstein’s A Quiet Place, waarvoor hij gelauwerd werd met de Schaunard-award als beste opera-dirigent 2018.

Theatermaker Ola Mafaalani werkte van 2009 tot eind 2016 als artistiek directeur van het Noord Nederlands Toneel. Zij regisseerde naast klassiekers als Medea en Hamlet ook grensverleggende voorstellingen als La Divina Comedia, Hemel boven Berlijn en Fellini.  Met haar briljante toneelversie van de tv-serie Borgen, een theatermarathon van 9 uur, creëerde ze niet alleen een nieuw genre: ‘live-bingewatching’, maar slaagde ze er ook in grote aantallen nieuwe bezoekers voor het eerst naar de schouwburg te halen.
Voor Mafaalani horen kunst en maatschappij onlosmakelijk bij elkaar: ze reflecteert telkens weer op sociale en politieke kwesties. Kunstenaars moeten voor haar het geweten van de samenleving zijn; het theater moet een plek zijn waar mensen uit de samenleving samenkomen om via beleving, verbeelding en emoties na te denken over wezenlijke, maatschappelijke vragen, variërend van politiek en filosofisch tot diep persoonlijk.  Ze hanteert daarbij Noam Chomsky’s term ‘social engeneering’: kunst sleutelt beetje bij beetje aan het bewustzijn van het publiek.  Opera Zuid deelt deze hartstochtelijke overtuiging en gelooft in de verbindende en helende kracht van muziektheater. Wij zijn dan ook ontzettend vereerd Ola bereid te hebben gevonden voor de regie van dit unieke, veelgelaagde en bedwelmende stuk dat de grenzen aftast tussen droom en realiteit, betovering en ontgoocheling, liefde en illusie.

Ola Mafaalani: “voor mij kwam Opera Zuid met haar vraag op precies het juiste moment in mijn artistieke parcours, met precies het juiste stuk – na de ervaringen die ik opdeed in het exploreren en ontwikkelen van grote en nieuwe theatervormen, culminerend en exploderend in een voorstelling als Borgen, popel ik om, met die baggage, het voor mij nieuwe en immens spannende universum van de opera in te trekken.  Ik ben verliefd geworden op deze muziek, op de bedwelming en de roes die eruit spreekt.”

Voor Ola Mafaalani, net zoals voor Opera Zuid, is het van wezenlijk belang om theater te kunnen introduceren bij mensen die nog nooit eerder een voorstelling hebben beleefd.  Dit verlangen om iedereen bij de theaterbeleving te betrekken en de maatschappelijke breedte en diepte ervan voorop te stellen deelt ze ook met William Shakespeare – van wie ze eerder al aan de slag ging met Hamlet, Romeo en Julia en De Koopman van Venetië.  “Wat doe je op deze planeet, en wat heb je veranderd als je weer afgaat?”

In 2016 ontving Ola de prestigieuze Prosceniumprijs voor haar baanbrekende werk, dat “het leven zèlf in het theater brengt, en de kunst in de samenleving”.  Sinds 2017 is ze lid van de Akademie van de Kunsten. 

Ola regisseerde eerder bij o.m. Toneelgroep Amsterdam, Noord Nederlands Toneel, de Brusselse KVS, het Berliner Ensemble, Schauspielhaus Köln en American Repertory Theatre, Boston.

A Midsummer Night’s Dream

Liefde is een werkwoord. Dat zal elke geliefde geweten hebben in A Midsummer Night’s Dream! In Benjamin Brittens bedwelmend magische opera ontaardt een ruzie tussen de elfenkoning Oberon en zijn echtgenote in geknoei met toversap. Het sap maakt een slapende smoorverliefd op de eerste die deze bij het ontwaken ziet. Onbedoeld ruilen er zo partners van plaats en er ontstaat zelfs een nieuw paar. Met die ingrediënten onthult de componist de tragische broosheid van menselijke relaties. In het nachtelijke toverwoud – een schemerzone tussen droom en realiteit, betovering en ontgoocheling, liefde en illusie – sneuvelt iedere dure eed van trouw. Het gevolg? Liefdespijnen of lollig gekibbel voor de enen, terwijl anderen totaal losgaan in liefdesavontuurtjes!

Opera Zuid, A Midsummer Night’s Dream van Benjamin Britten, naar William Shakespeare


Regie Ola Mafaalani Muzikale Leiding Karel Deseure Scenografie André Joosten Kostuumontwerp Regine Standfuss Met o.a. Cameron Shahbazi, Kristina Bitenc, Christopher Gillett, Jeroen de Vaal, Leonie van Rheden, Liesbeth De Vos e.a.

Première: 17 Mei 2020 om14:30 Parktheater Eindhoven

Fotograaf: Reyer Boxem

Lees Interacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren. Als u deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat u dat goed vindt.