Seizoen 20/21

 

Stap voor stap komt het normale leven weer op gang, maar de huidige situatie blijft impact houden op ons culturele leven. Vanwege de voortschrijdende versoepelingen onderzoeken we voortdurend waar onze mogelijkheden en grenzen liggen. Ondanks deze onzekerheid kijken we uit naar onze producties in het komende seizoen. Dan gaat Opera Zuid weer het toneel op, soms met een beperkt publiek, soms via een livestream. Opera is en blijft een live- en gemeenschapskunst; opera bestaat uit de wisselwerking tussen publiek en vertolkers. Een belangrijk speerpunt daarbij is om als gezelschap het experiment te blijven opzoeken. Door flexibel maar trouw te blijven aan ons zelf, willen we samen met onze partners, onze artiesten en ons publiek prachtige, intrigerende en relevante producties maken. We zetten al onze creativiteit en passie in om manieren te blijven vinden om ons publiek te ontmoeten. Wij voelen de honger naar de ultieme live-beleving die opera is. Heel veel communicatie kan virtueel, maar één ding niet: het aan den lijve ervaren van muziek en theater, de magie van het onherhaalbare moment.

In ons nieuwe seizoen is er ruimte gecreëerd voor producties die uniek zijn in het repertoire van Opera Zuid. Vervoering en verbeelding staan daarbij steeds centraal. Door te blijven produceren kunnen wij onze freelancers ook blijven ondersteunen en perspectieven bieden. Bij Opera Zuid kunnen we niet bestaan zonder hen: zangers en makers, maar ook crew-leden, technici, pianisten, voorstellingsleiders en nog vele anderen.

Hoffen soll der Mensch… deze hartstochtelijke oproep tot hoop heeft Opera Zuid de afgelopen periode verheven tot motto. Wij verheugen ons immens op alle hernieuwde ontmoetingen met ons publiek, met een nieuw seizoen dat in het teken staat van verlangen, van de hunkering naar liefde en de behoefte aan menselijk contact.

 

Seizoen 2020-2021

 

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Goud-A2.jpg

Goud! – Leonard Evers
Familieopera (4+)

Deze eigentijdse familieopera draait om een actueel thema: hebzucht – en de grenzen aan onze wensen. Wil jij ook altijd meer? De nieuwste telefoon? Nog een trui? Of ben je gelukkiger zonder wensen? Een muzikaal sprookje voor kinderen én ouders. Wat is een normale wens en wat mateloze hebzucht? En welke gevolgen heeft onze hebzucht op de natuur? Serieuze vragen voor een kinderopera. Toch is Goud! niet zwaar op de hand. Humor, poëzie en muziek maken deze opera tot een avontuur voor jong en oud. De jonge regisseur Kenza Koutchoukali bedenkt met decorontwerpster Amber Vandenhoeck een magisch universum waarin muziek en scenografie samenvloeien. De muzikale leiding is in handen van componist/dirigent Leonard Evers.

De voorstellingen zullen plaatsvinden december 2020, met een tweede voorstellingsreeks in het voorjaar van 2021 (data ntb).

Goud! is een coproductie met De Nationale Opera & Ballet

Voor meer informatie klik hier.  

 

 

 

 

 

 

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is banner-adf-1.jpg

An die Ferne – Ludwig van Beethoven

An die Ferne, een korte, actuele muziektheatrale film gebaseerd op Beethovens liedcyclus An die ferne Geliebte is ontwikkeld, geregisseerd en vormgegeven door Lisenka Heijboer Castañon en Hendrik Walther, en ontstond tijdens de afgelopen lockdown-periode. Bariton Michael Wilmering kruipt in de huid van maar liefst zeventien verschillende personages. Al deze portretten (plus dat van een hond) tonen alledaags escapisme of juist de honger naar het onbereikbare hier en nu. Hoe vullen we de leegte in ons leven in, hoe weten we of we bestaan en wat vormt ons besef van tijd? Is er misschien een uitweg? De menselijke verbeelding laat zich immers niet in quarantaine plaatsen…
Bekijk hier de gehele film. 

In An die Ferne wordt Michael Wilmering begeleid door pianist Daan Boertien. De muziekfilm is te zien via deze link. 

An die Ferne is een productie van Opera Zuid en Operafront.

Voor meer informatie klik hier. 

 

 

 

 

 

 

La voix humaine / L’heure espagnole – Francis Poulenc / Maurice Ravel

Twee vrouwen hunkeren naar liefde. De ene vrouw probeert – eenzaam en wanhopig – tevergeefs haar minnaar te behouden, de andere zit bepaald niet verlegen om gezelschap en gaat vrolijk vreemd met haar diverse minnaars. Toneelstukken met sensuele of sociale onderwerpen waren in het begin van de twintigste eeuw in de mode, ook bij de belangrijkste Franse componisten van die tijd. Francis Poulenc en Maurice Ravel zetten de twee beroemde stukken op muziek. 

De première van La voix humaine / L’heure espagnole heeft plaatsgevonden op 14 november 2020 in het huistheater van Opera Zuid. In deze tijd waren de maatregels van het kabinet van kracht gericht op het inperken van corona. Om die reden was de première eenmalig uitgezonden via een livestream op het platform Opera in Huis van classicnl. Op het moment is de het niet mogelijk om de livestream opnieuw te bekijken. Mocht daar verandering in komen dan vindt u informatie hieromtrent op deze pagina.

La voix humaine/L’heure espagnole is een coproductie met NOF – Nouvel Opéra de Fribourg, Zwitserland. Voor meer informatie klik hier.  

 

 

 

 

 

 

Das Liebesverbot – Richard Wagner

Liefde en plezier verbieden, tijdens Carnaval nog wel! In dit bruisende jeugdwerk, dat nog niet eerder scenisch werd opgevoerd in Nederland, laat Wagner de naar vrijheid snakkende mens in opstand komen. 

De jonge Wagner liet zich inspireren door zijn artistieke liefde William Shakespeare. Net als in zijn Measure for Measure wordt de boosdoener, die iedereen zijn strenge wetten wil opleggen, gestraft. Measure for measure, oog om oog! 

Enrico Delamboye dirigeert de philharmonie zuidnederland en de Argentijnse regisseur  Marcos Darbyshire voert de regie. In de hoofdrollen vinden we de Australische bariton James Roser (Friedrich), de Amerikaanse tenor Noah Steward (Lucio), de Belgische sopraan Tineke van Ingelgem (Isabella) en de Nederlandse sopranen Kim Savelsbergh (Mariana) en Maartje Rammeloo (Dorella). Pascal Pittie en Michael Wilmering vormen het vriendenkoppel Antonio en Angelo.

Première zondag 23 mei 2021, Parktheater Eindhoven (tournee t/m juni 2021).

 Voor meer informatie klik hier.