Seizoen 21/22

If Music be the Food of Love, Play On!
William Shakespeare

Nooit eerder was de honger naar de live-beleving, die opera zo’n boeiende kunst maakt, groter. Het delen van intense emoties. Bij opera word je direct geraakt door de menselijke stem, voel je aan den lijve muziek en theater, en word je gezamenlijk betoverd door de magie van het onherhaalbare moment. Seizoen 21/22 brengt creatieve vreugde en artistieke dromen. Opera Zuid viert de liefde. En dat doen wij samen met u, samen met onze zangers, onze makers, onze musici en alle medewerkers, live.

Opera stelt telkens opnieuw de vraag naar de liefde; bij herhaling maar iedere keer weer op een andere manier. Wij zijn er ontzettend trots op dat we u het komende seizoen maar liefst vijf live-opera’s kunnen presenteren, waardoor we op vijf totaal andere wijzen het hele spectrum van de liefdeservaring kunnen verbeelden. Dit seizoen is William Shakespeare daarbij onze gids.

Grote liefdesverhalen hebben altijd invloed gehad op hoe wij liefde ervaren en over liefde denken. Shakespeares Romeo and Juliet is zo’n verhaal: de jonge geliefden gaan ten onder, omdat de maatschappelijke realiteit waarin ze leven geen plaats laat voor hun liefde. De manier waarop wij vandaag de liefde beleven en vrije liefdeskeuze normaal vinden, is in grote mate bepaald door het proces dat door Shakespeares ongelukkige minnaars in gang werd gezet. De Franse componist Charles Gounod schreef met Roméo et Juliette een overrompelende romantische versie van het verhaal, met een verrassend vooruitstrevende partituur die focust op de individuele psyche en emotionele waarachtigheid. Het jonge team rond regisseur Julien Chavaz en dirigent Philipp Pointner tekent voor een frisse en verfijnde lezing, die inzoomt op de clash tussen individuele emotie en maatschappelijke context.

Benjamin Brittens meesterwerk A Midsummer Night’s Dream is een heerlijke bitterzoete komedie over liefde en ontrouw, over de verwarring en de betovering van de liefde, waaraan zelfs elfenkoningen niet ontsnappen! De haast dronken roes van Brittens muziek voert ons mee in een betoverd woud, waar verdwaalde jonge liefdesparen verstrikt raken in een onontwarbaar kluwen van amoureuze misverstanden. In datzelfde woud proberen amateurspelers een liefdestragedie te repeteren: komedie en tragedie raken zo onontwarbaar verstrengeld. Een ode aan de noodzakelijkheid van kunst en theater! De bedwelmende muziek van Britten duikt diep in de gevoelswerelden van de emotioneel betoverde personages. Regisseur Ola Mafaalani voelt de sensualiteit van de partituur feilloos aan en verbindt de zintuiglijke roes van muziek en theater met een sensitieve totaalervaring voor àlle zintuigen. Ze is intuïtief, gepassioneerd, en gooit alle remmen los. Samen met de gelauwerde dirigent Karel Deseure maakt ze van deze midzomernacht een uitbundige viering van liefde en leven.

Ook de kinderopera Een lied voor de maan van de jonge Nederlandse componiste Mathilde Wantenaar, gebaseerd op het ontroerende sprookje van Toon Tellegen, gaat over de magische macht van zingen en muziek. Muziek heeft de kracht om te troosten en te verbinden en ons uit eenzaamheid en isolement te bevrijden. In deze prachtige opera wil de mol een lied schrijven voor de maan, want de maan lijkt zo eenzaam, zo alleen aan de nachtelijke hemel. Als we iets geleerd hebben van de pandemie dan is het wel het besef hoeveel behoefte wij hebben aan verbinding, en hoe rampzalig het gebrek aan contact kan zijn. Met het lied dat de mol maakt voor de maan, verlost hij ook zichzelf uit zijn eenzaamheid, net zoals de mythische zanger Orpheus dat lang geleden deed.

De mythe van Orpheus, waarin een zanger liefde en verlies ervaart, staat aan de oorsprong van de operageschiedenis. Dit verhaal raakt de kern van opera en staat voor de emotionele impact van deze kunstvorm. Een team jonge muziektheatermakers gaat aan de slag met de beroemde opera Orphée et Eurydice van Gluck. We presenteren met trots de spannende nieuwe productie Orphée | L’Amour | Eurydice, een immersieve ervaring die live-opera combineert met virtual reality. Verschillende belevingswijzen komen samen en zorgen ervoor dat je het verhaal vanuit het perspectief van één van de drie personages meemaakt: je komt letterlijk in de opera terecht. Enerzijds een heel individuele ervaring, tegelijkertijd erg collectief. Met dit bijzondere project zetten we onze samenwerking met de Nederlandse Reisopera en De Nationale Opera voort.

Tot slot zijn we ontzettend gelukkig dat wij dit seizoen eindelijk ook de sprookjesopera Goud! van Leonard Evers een live-leven te kunnen geven. Deze opera voor jonge kinderen, gebaseerd op het sprookje van de gebroeders Grimm, gaat over een tovervis, die alle wensen in vervulling kan laten gaan. Maar ook over hebzucht en over steeds meer willen – met desastreuze gevolgen. Uiteindelijk kan alleen liefde het onheil afwenden: de liefde van de jonge Jacob voor zijn ouders, en zijn verlangen naar gewoon gelukkig zijn met de dingen die er écht toe doen.

Wat kijken wij er naar uit om volgend seizoen al dit prachtigs samen met u live te delen en te beleven!

Hartelijke groet namens,

Waut Koeken (Intendant Opera Zuid) & Team Opera Zuid

Lees hier onze brochure van seizoen 2021-2022.

 

seizoensbrochure cover