Seizoen 22/23

Opera heeft het wonderlijke vermogen ons naar andere werelden te kunnen voeren. Opera verbindt en versmelt uiteenlopende werelden; van muziek, theater, dans en vormgeving, van emotie en ratio, van hart en hoofd, van het wonderbaarlijke en het vertrouwde, van zang en zeggingskracht, van lichaam en geest, van individu en samenleving, van het tragische en het komische. Vervoering en verbeelding kennen dit nieuwe seizoen bij Opera Zuid geen grenzen. Want de producties die wij dit theaterseizoen met ongelooflijk veel plezier en trots presenteren, hebben één ding gemeen: ze nemen u en ons samen mee op reis naar andere werelden. We dalen af naar de onderwereld, en naar de wonderwereld van onze diepste dromen en verlangens. Naar utopische wenswerelden die revoluties doen ontvlammen en naar de betoverende binnenwereld van ons eigen lichaam. Op deze reis gaat elke opera op een andere, verrassende manier de dialoog aan met het hier en nu, met de wereld zoals ze is en zoals ze zou kunnen zijn – en met u, ons publiek!

In de nooit eerder op Nederlandse planken gebrachte Broadway-opera Lady in the Dark zien en horen we een onverwachte kant van Kurt Weill, die ons meevoert naar de diepten van onze psyche en de droomwerelden van ons onderbewustzijn. Thema’s als prestatiedruk, burn-out en de zoektocht naar zelfvervulling en liefde worden op briljante en ontroerende wijze gevat in een raamvertelling van drie miniatuur droom-opera’s, die niemand onberoerd kan laten. Hebt u ooit gedroomd over uzelf als circusartiest? Of als glamoureuze beroemdheid? Had u ooit een “wedding-dream”? Dan kan en mag u deze reis niet missen! Uw reisgidsen zijn de gevierde Amerikaanse dirigent David Stern en rising star regisseur Anna Pool, samen met topchoreografe Rebecca Howell en een prachtige cast van internationale en Nederlandse wereldstemmen.

Met de verrukkelijke en doldwazekomische opera Orphée aux Enfers voert meesterhumorist en satiricus Jacques Offenbach ons dansend en feestend mee naar de onderwereld – die een spiegelbeeld blijkt te zijn van onze eigen burgerlijke maatschappij. In de hel blijkt het leuker toeven voor goden en mensen dan op aarde of op de Olympus. De klassieke mythe van Orpheus wordt op zijn kop gezet, net als alle klassieke operaconventies. In een feest van humor en poëzie ontmaskert clown-dichter Offenbach onze hypocrisie en dwaasheid, alleen een helse Cancan kan de wereld redden. Yes, we cancan! De gids bij deze reis is het personage dat naar eigen zeggen het klassieke koor vervangt: de Publieke Opinie. In tijden van continu getwitter van meningen krijgt dit personage een extra grappige actualiteit. Na het immense succes van Fantasio in 2019 zijn we ontzettend trots om het dreamteam van Benjamin Prins (regisseur) en Enrico Delamboye (dirigent) weer samen te brengen, dit keer in combinatie met het verbluffende ontwerpduo Marloes en Wikke.

Op onze reis ontmoeten we ook spannende nieuwe talenten. De jonge componist Leonard Evers en de getalenteerde theatermaker Mart van Berckel duiken samen in de wereld van revoluties. ‘Verander de wereld, ze heeft het nodig’, schreef Bertolt Brecht in een lied dat tevens de titel opleverde voor Ändere die Welt!. Een muziektheatervoorstelling die onder en achter de kruitdampen en de idealen van revoluties door de geschiedenis heen, zoekt naar de utopische droom van een andere wereld. Tegelijk kijken en luisteren we in deze productie voorbij die utopie naar onze individuele verzuchtingen en verlangens. Wat betekent het om de wereld te willen veranderen? We zijn er buitengewoon trots op, om samen met u deze vragen te kunnen behandelen in een coproductie met onze partners van de Nederlandse Reisopera en De Nationale Opera.

De reis naar andere werelden wordt voortgezet met de nieuwe familieopera Het Lijflied: hier betreden we samen met Ina het universum ónder onze eigen huid en luisteren we naar de wonderbaarlijke muziek van ons lichaam. Van het kloppen van ons hart tot het pruttelen van onze maag, van het borrelen van onze darmen tot het gonzen van onze hersenen. In duet met haar eigen organen leert Ina wat liefde is en wat het betekent om te leven. Pas in samenzang met haar hart, ontdekt ze dat ze verliefd is. Treffender kan een metafoor voor de liefde en voor de kracht van opera niet zijn.

Seizoen 2022-2023 wordt een avontuurlijke ontdekkingsreis die Opera Zuid zielsgraag met u aangaat. Een ontdekkingstocht naar alle mogelijke werelden die de onze zijn of zouden kunnen zijn. Wij hopen u van harte te mogen begroeten op onze reizen, dichtbij of verder van huis!

Intendant Waut Koeken

Lees hier onze brochure van seizoen 2022-2023.

20220421 Repitities_HIGHress-1