Werther
2017

OZ-Werther-01

Lyrisch drama in vier bedrijven en vijf tonelen van Jules Massenet
Wereldpremière op 16 februari 1892 in de Hofoper in Wenen
Libretto van Edouard Blau, Paul Milliet en Georges Hartmann, naar de briefroman Die Leiden des jungen Werthers van Johan Wolfgang Goethe (1774)

Werther wordt gezongen in het Frans met Nederlandse boventitels


Introductie

Werther is een typisch romantische opera vol weltschmerz. Met deze opera maakt Massenet zich definitief los van de traditie van de Franse Grand Opéra en concentreert zich op geloofwaardige, menselijke relaties, daarbij geholpen door het psychologische en dramaturgische stramien van Goethe’s roman Die Leiden des jungen Werthers. We volgen de passionele en getormenteerde belevingswereld van een uitzonderlijke jongen die het uiteindelijk moet afleggen tegen zijn eigen hartstocht. Goed hoorbaar in de muziek zijn de overweldigende emoties die de romantiek eigen zijn, soms lieflijk en vloeiend, dan weer opzwepend en geëxalteerd.

Verhaal

Werther is een onbegrepen en overgevoelige jongen die wordt gedreven door hartstocht. Zijn grote liefde Charlotte is echter al verloofd met een ander. Nadat Charlotte enkele maanden getrouwd is met Albert, verklaart Werther haar nogmaals zijn liefde. Zij wijst hem wederom af. Desondanks krijgt hij Charlotte niet uit zijn hoofd en blijft hij pogingen ondernemen haar voor zich te winnen door aanhoudend liefdesbrieven te sturen. Door haar afwijzingen raakt Werther steeds meer terneergeslagen en hij wordt zelfs geplaagd door zelfmoordgedachten. Op kerstavond herleest Charlotte alle liefdesbrieven die Werther haar de afgelopen maanden heeft gestuurd. Plotseling staat Werther voor haar en doet een laatste poging Charlotte te overtuigen van zijn liefde. Radeloos rent Charlotte weg, waardoor Werther besluit een einde te maken aan zijn lijden. Terwijl de klanken van kerstliederen weerklinken, haast Charlotte zich terug naar Werther en geeft eindelijk toe dat ze altijd van hem gehouden heeft. Haar eerste kus is echter meteen zijn laatste.


Bezetting

De regie is in handen van Sybrand van der Werf, die eerder bij Opera Zuid zijn operadebuut maakte met de succesvolle productie Tsaar Saltan en in het theatermakerteam zat van Le Nozze di Figaro. Decorontwerper is Erik Goossens; de kostuums worden ontworpen door Jorine van Beek, bekend van de Opera Zuid-productie Manon en lichtontwerper is Alex Brok.

philharmonie zuidnederland staat onder leiding van de veelbelovende jonge dirigent Pieter-Jelle de Boer, die met deze productie zijn debuut maakt.

 

SPEELLIJST
WERTHER

vrijdag 10 november - 20.00 uur
Theater aan het Vrijhof - première

zondag 12 november - 14.30 uur
Sittard, Stadsschouwburg De Domijnen

dinsdag 14 november - 20.00 uur
Eindhoven, Parktheater

dinsdag 21 november- 20.00 uur
Heerlen, Parkstad Limburg Theaters

zaterdag 25 november - 20.00 uur
's-Hertogenbosch, Theater aan de Parade

dinsdag 28 november - 20.00 uur
Utrecht, Stadsschouwburg

donderdag 30 november - 20.00 uur
Scheveningen, Zuiderstrandtheater

zaterdag 2 december - 20.30 uur
Breda, Chassé Theater

dinsdag 5 december - 20.15 uur
Groningen, Stadsschouwburg

donderdag 7 december - 20.15 uur
Tilburg, Schouwburg

zondag 10 december - 14.00 uur
Maastricht, Theater aan het Vrijthof

 

ACTUEEL

IL BARBIERE DI SIVIGLIA vanaf 18 mei 2017
lees verder >