Educatie

 

Wat is opera nou eigenlijk?
Opera Zuid is dé plek om hierachter te komen. Voor een eerste aanraking val je bij Opera Zuid met je neus (of oren) midden in opera! Opera is een kunstvorm waarin alle vormen samenkomen. Zang, muziek, theater, beeldend. Opera Zuid laat jullie leerlingen graag deze totaalbeleving meemaken. Dit kan bij ons in het huistheater, of in een echte theaterzaal! Bij Opera Zuid bieden we verschillende activiteiten aan, voor zowel het primair als het voortgezet en hoger onderwijs.

Vragen?
Heb je vragen of ben je op zoek naar een educatieproject op maat? Ben je benieuwd naar verdere mogelijkheden? We helpen je graag verder! Neem contact op met Lobke Houkes van onze afdeling educatie. Stuur een mail naar educatie@operazuid.nl

Primair Onderwijs

Kijk (en luister) achter de schermen bij Opera Zuid

Rol de rode loper maar uit en zet de champagne klaar, hét operapubliek van de toekomst komt een kijkje nemen!

Altijd al benieuwd hoe een opera gemaakt wordt? Hoeveel mensen samenwerken om zo’n gigantisch spektakel tot stand te laten komen? Bij Opera Zuid mag je een kijkje nemen achter de schermen. We nemen je mee langs het kostuumatelier, de techniekruimte en we bekijken een stukje van de repetitie in ons huistheater. In plaats van kennismaken met de mensen die óp het podium staan, leer je ook wie er allemaal achter de schermen werken. Wie heb je, naast zangers, regisseurs en muzikanten, nog meer nodig om een opera te maken? Zet je oren goed open en luister naar alle klanken van ons operahuis.

Doelgroep: Primair onderwijs, programma aangepast op doelgroep

Duur: 1 – 2 uur

Kosten: Vanaf 5,50 euro per leerling

Aantal leerlingen: +/- 20 leerlingen per bezoek

Jeugdopera

Opera Zuid produceert jeugdopera’s gericht op het primair onderwijs. De voorstellingen zijn te bekijken in verschillende theaters in Nederland of in onze studio te Maastricht. Voorafgaand aan het bezoek bieden wij voorbereidende lessen aan voor in de klas.

Kosten voorstellingsbezoek: afhankelijk van de theaters

Kosten voorbereidende les: vanaf 6,00 euro per leerling

Locatie: Theater

Een bezoek aan de jeugdopera is mogelijk i.c.m. een voorbereidend lesbezoek

Dit seizoen: ‘Een Lied voor de Maan’. Klik hier voor meer informatie.

Voorbereidend lesmateriaal: https://www.operaballet.nl/lesmateriaal-een-lied-voor-de-maan

Opera in de klas

Opera Zuid komt op bezoek bij jou op school, ín de klas!

Samen met de leerlingen ontdekken we tijdens een workshop de ins en outs van de opera. Gericht op muziek, beeld óf theater.

Kosten: vanaf 5,50 euro per leerling

Duur: 1 – 1,5 uur

Aantal leerlingen: 1 klas per workshop

Locatie: Op school

De exacte inhoud van de workshop gaat in overleg met de school

Voortgezet en Hoger Onderwijs

De kunsten van de opera

Het theater is dé plek waar tijdens het maakproces de hele opera samenkomt. Tijdens onze montageweken ontvangen we jullie dan ook graag áchter de schermen.

Muziek, drama, decor- en kostuumontwerp, licht. Al deze kunstuitingen vertellen bij opera samen het verhaal; elke opera heeft zijn eigen thematiek. Dat ervaren de leerlingen tijdens een kijkje achter de schermen en repetitiebezoek aan de opera op het moment dat ál deze disciplines samenkomen in het theater. Deze kennismaking met de opera is opgebouwd uit verschillende modules zoals een ontmoeting met de regisseur, een solist, dirigent of musicus, een bezoek aan de ateliers en een kennismaking met de techniek.

Doelgroep: CKV/Muziekklas – VMBO/HAVO/VWO

Duur: +/- 3 uur

Kosten: vanaf 7,50 euro per leerling

Locatie: Theater

Dit project is een samenwerking tussen Philzuid en Opera Zuid

Opera in de klas

Opera Zuid komt op bezoek bij jou op school.

Samen met de leerlingen ontdekken we tijdens een workshop de ins en outs van de opera. Gericht op muziek, beeld óf theater. Dit kan als afhankelijke workshop, of als voorbereidende les voor een operabezoek.

Kosten: 150 – 200 euro per les

Duur: 1 – 2 lesuren

Aantal leerlingen: 1 klas per les

Locatie: Op school

Exacte inhoud van de workshop gaat in overleg met de school en is afhankelijk van niveau, jaargang en vak.

Op bezoek bij Opera Zuid

Tijdens de repetities in ons huistheater kom je op bezoek voor een repetitiebezoek en rondleiding. Opera Zuid bied je een kijkje achter de schermen! Welke mensen werken allemaal mee aan een opera? Hoe ziet ons kostuumatelier en onze werkplaats eruit? Bezoek onze studio en ontdek het allemaal!

Kosten: 6,50 euro per leerling

Duur: 1 – 2 uur

Aantal leerlingen: maximaal 25 leerlingen

Locatie: Opera Zuid

De rondleiding en het repetitiebezoek zijn mogelijk in combinatie met een workshop

Educatie Algemeen

Rondleiding en repetitiebezoek

Voor particulieren bieden wij ook rondleidingen en repetitiebezoeken aan. Dit kan in combinatie of los van elkaar geboekt worden. Bij Opera Zuid krijg je een kijkje bij een échte opera repetitie. Achter de schermen zie je hoe het decor en de kostuums gemaakt worden.

De dag sluiten we af met koffie en vlaai.

Kosten: 15 euro per deelnemer

Duur: 1 – 1,5 uur

Aantal deelnemers: maximaal 20

Locatie: Opera Zuid

Educatie op maat

Heb je vragen of ben je op zoek naar een educatieproject op maat? Ben je benieuwd naar verdere mogelijkheden?  We helpen je graag verder! Neem contact op met Lobke Houkes van onze afdeling educatie. Stuur een mail naar educatie@operazuid.nl.