WijkJury Maastricht

Opera Zuid ondersteunt en faciliteert in samenwerking met Theater aan het Vrijthof en Parkstad Limburg Theaters en op initiatief van Female Economy ‘WijkJury Maastricht’.

Theatermaker en artistiek leider van Female Economy Adelheid Roosen heeft in 2009 glorieus de WijkJury in het leven geroepen om zo nieuw publiek in het theater te brengen. Inmiddels vinden honderden wijkbewoners van Maastricht tot Purmerend en van Assen tot Gent, vaak voor het eerst, hun weg naar het theater. De WijkJury is een internationale beweging geworden met maar liefst 22 WijkJury’s in Nederland en België.

WijkJury Maastricht bestaat uit 12 tot 15 onbevangen en enthousiaste stadsbewoners uit verschillende wijken. Leeftijd en (culturele) achtergrond zijn niet belangrijk. Nog geen ervaring met theater? Ook dat maakt allemaal niks uit.

Samen bezoeken zij onder begeleiding van ‘roedelchef’ Margreet Sweerts zo’n 12 voorstellingen tijdens het theaterseizoen dat loopt van september 2024 t/m juni 2025. Na ieder theaterbezoek/uitvoering/voorstelling is er een korte nabespreking met acteurs en/of makers.

Tijdens de jurybijeenkomsten worden steeds enkele basisprincipes van het theater belicht, zodat de jury meer inzicht krijgt in hoe theater werkt. De leden van de WijkJury beoordelen de voorstellingen daarna op hóé deze zijn gemaakt en ze stellen vragen als: Waarin herkennen we onszelf? Wat raakt ons? Met welk gevoel verlaten we de zaal? Zo kiezen de juryleden uiteindelijk hun favoriet van het seizoen: de Keuze van de WijkJury.

Juryleden uit alle wijken van Maastricht gezocht!

GRIJP JE KANS EN MAAK KOSTELOOS KENNIS MET THEATER!

Ben jij nieuwsgierig, sta je open voor nieuwe ervaringen? Dan is WijkJury voor jou!

Het theater, de gezelschappen, de makers en de acteurs staan te popelen om jou als nieuw publiek te verwelkomen!

Het lidmaatschap van de WijkJury is GRATIS! De deelname is niet vrijblijvend. Je wordt verwacht om zowel de voorstellingen als de vier juryvergaderingen bij te wonen. Je krijgt aan het begin een lijst met alle data die je in je agenda vrijmaakt en sluit het seizoen af met een landelijke bijeenkomst van WijkJury’s uit andere steden.

Heb je interesse en ben je bereid tot een gesprekje op zaterdag 20 april om te kijken of dit iets voor je is? Stuur dan VÓÓR 15 APRIL een mailtje met je naam, adres, geboortedatum en telefoonnummer naar wijkjury@operazuid.nl.

Schrijf ook in één of twee zinnen waarom je graag mee zou willen doen.

Media

Laten we heel eerlijk zijn: tot 15 jaar geleden waren theaters cultuurpaleizen, waarin een nogal eenzijdig aanbod werd gepresenteerd. Je mist dan de verhalen die om je heen gebeuren, maar niet binnenkomen. De WijkJury brengt daar verandering in. Een schouwburg is een plek van de stad die verdorie ook betaald wordt door de stad. Dus open met die deuren!

Icha Arnoldus | programmeur Deventer Schouwburg

Als geen ander weet ik, en dat zeg ik als directeur van het theater, dat het bijna onmogelijk is om iedereen te bereiken in de stad. En de WijkJury maakt dat onmogelijke mogelijk. Verschillende belevingswerelden ontmoeten elkaar, als theater bewegen we mee met deze ontmoetingen.

Rob Roos | directeur Theater aan de Schie

De bevlogen WijkJury-leden verrasten mij met hun open blik, nieuwsgierigheid én gretigheid.

Hein Janssen | de Volkskrant

Zo krijgt de wijk een stem en horen theatermakers eens een ander geluid.

Karin Somers | de Limburger