Wijkjury Maastricht

Opera Zuid ondersteunt en faciliteert in samenwerking en op initiatief van FEMALE ECONOMY het project de ‘WijkJury’. De WijkJury bestaat uit 12 tot 15 onbevangen, niet specialistische stadsbewoners, vanuit verschillende wijken, uiteenlopende culturele achtergronden en sterk variërende leeftijdsgroepen. Mensen die we niet eerder of nauwelijks in het theater zagen. Gezamenlijk bezoeken zij 10-15 voorstellingen per jaar en kiezen aan het einde van het theaterseizoen hun favoriet: De Keuze van de WijkJury. Naast de gezamenlijke theaterbezoeken vinden er  dramaturgische bijeenkomsten plaats waarin de geziene voorstellingen geanalyseerd worden, en er ruimte is voor de ontwikkeling van het vocabulaire, inzicht en het ambassadeurschap van de WijkJuryleden naar elkaar en naar buiten toe.

Juryleden uit alle wijken van Maastricht gezocht!

GRIJP JE KANS EN MAAK KOSTELOOS KENNIS MET THEATER!

Ben jij nieuwsgierig, sta je open voor nieuwe ervaringen? Dan is WijkJury voor jou!

Je krijgt de kans om kennis te maken met theater en je eigen mening over de voorstellingen te delen. WijkJury Maastricht is een groep van 12 tot 15 bewoners afkomstig uit alle wijken van Maastricht die niet of nauwelijks naar het theater (kunnen) gaan. Samen bezoek en bespreek je onder begeleiding van ‘roedelchef’ Margreet Sweerts zo’n 12 voorstellingen in het theaterseizoen, dat loopt van september 2023 t/m juni 2024. Aan het eind van het seizoen kiest en kroont de jury een favoriet: de Keuze van de WijkJury.

Het theater, de gezelschappen, de makers en de acteurs staan te popelen om jou als nieuw publiek te verwelkomen!

Het lidmaatschap van de WijkJury is GRATIS! De deelname is niet vrijblijvend. Je wordt verwacht om zowel de voorstellingen als alle juryvergaderingen bij te wonen. Je krijgt aan het begin een lijst met alle data die je in je agenda vrijmaakt en sluit het seizoen af met een landelijke bijeenkomst van WijkJury’s uit andere steden.

Heb je interesse en ben je bereid tot een gesprekje om te kijken of dit iets voor je is?

Stuur dan VOOR 20 APRIL een mailtje met je naam, adres, geboortedatum en telefoonnummer naar wijkjury@operazuid.nl.

Schrijf ook in één of twee zinnen waarom je graag mee zou willen doen.

Media

Laten we heel eerlijk zijn: tot 15 jaar geleden waren theaters cultuurpaleizen, waarin een nogal eenzijdig aanbod werd gepresenteerd. Je mist dan de verhalen die om je heen gebeuren, maar niet binnenkomen. De WijkJury brengt daar verandering in. Een schouwburg is een plek van de stad die verdorie ook betaald wordt door de stad. Dus open met die deuren!

Icha Arnoldus | programmeur Deventer Schouwburg

Als geen ander weet ik, en dat zeg ik als directeur van het theater, dat het bijna onmogelijk is om iedereen te bereiken in de stad. En de WijkJury maakt dat onmogelijke mogelijk. Verschillende belevingswerelden ontmoeten elkaar, als theater bewegen we mee met deze ontmoetingen.

Rob Roos | directeur Theater aan de Schie

De bevlogen WijkJury-leden verrasten mij met hun open blik, nieuwsgierigheid én gretigheid.

Hein Janssen | de Volkskrant

Zo krijgt de wijk een stem en horen theatermakers eens een ander geluid.

Karin Somers | de Limburger