Buurtopera Malpertuis

08.07.21 > 08.07.21

Regie Sybrand van der Werf

Muzikale Leiding Orkest Morgenstond

INFO

Graag willen wij u uitnodigen voor een toonmoment van onze workshops Buurt Opera Malpertuis 2021 aanstaande donderdag 8 juli 2021.

Praktische informatie:
We spelen 2x: 18u30 & 19u30 (u kiest zelf welk moment u het beste uitkomt)
Duur toonmoment: +/- 15 minuten
Locatie: Studio Opera Zuid, Malpertuisplein 60

Wilt u komen kijken?
U kunt zich aanmelden via e-mail buurtopera@operazuid.nl of 043 – 321 01 66 (bereikbaar tussen 09:00 – 15:00)

  • We vragen u het volgende te vermelden bij aanmelding:
  • Bij welk toonmoment u aanwezig wilt zijn (18u30 of 19u30)?
  • Met hoeveel personen komt u kijken?
  • Komt u met 1 huishouden of meerdere? Dit in verband met placeren en geldende COVID-19 richtlijnen.
  • Uw telefoonnummer en email.

De Buurtopera Malpertuis (BOM) is een uniek project waar podiumkunst en welzijn elkaar ontmoeten. Samen met buurtbewoners creëert Opera Zuid een kijk op de mensen en hun verhalen van de Maastrichtse wijk  Malpertuis, waar ook de thuis- basis en de studio van Opera Zuid is gevestigd. Op basis van persoonlijke anekdotes maakt regisseur Sybrand van der Werf een “mozaïek-voorstelling”. Met Orkest Morgenstond (gespecialiseerd in buurtprojecten), kinderen, buurtbewoners, operazangers en jonge musici van het Conservatorium Maastricht ontstaat een verrassende ontmoeting met Malpertuis die hopelijk naar meer smaakt.

Dit project is een samenwerking tussen Buurtnetwerk Malpertuis, Orkest Morgenstond, Trajekt en Opera Zuid. En wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds Cultuur Participatie en Gemeente Maastricht.

In juli 2021 zullen de buurtbewoners deelnemen aan verschillende workshops (zang, muziek, dans, spel) en hun ideeën, die zijn ontstaan naar aanleiding van de BOM 2020 (deze voorstelling moest helaas worden geannuleerd vanwege destijds geldende corona maatregels), uitwerken met de deelnemers en artistiek team. Deze bijeenkomsten zullen dienen als input voor de grote BOM die zal plaatsvinden in december 2021.

Voor nieuwtjes en updates volg ons ook op de Facebook van de Buurtopera Malpertuis. 

 

Team

Sybrand van der Werf – Regisseur

Sybrand van der Werf volgde na zijn studie Kunstmatige Intelligentie de opleiding tot regisseur aan de Toneelacademie Maastricht. Bij Opera Zuid maakte hij zijn operadebuut met de succesvolle productie Tsaar Saltan (2009) en later regisseerde hij bij Opera Zuid Le Nozze di Figaro (2010), la Cenerentola (2015) en Werther (2017). Onlangs was hij te gast bij de Salzburger Festspiele, waar hij in de bijzondere Corona-editie van het festival (2020) de wereldpremière van “1000 Kraniche” regisseerde. Hij is als gastdocent verbonden aan de Toneelacademie Maastricht en het Conservatorium Maastricht en sinds 2018 artistiek leider van Opera Compact, waarmee hij in 2021 een openluchtversie van Rusalka zal brengen. Verder brengt de nabije toekomst een grootschalige La Traviata op het Scheveningse strand bij Festival Classique (juni 2021).

 

Lotte Lindelauff – Producent bij Opera Zuid

Lotte is afgestudeerd aan de Opleiding Productie Podiumkunsten aan de Theaterschool in Amsterdam. Als Limburgse verhuisde ze na haar afstuderen al snel terug naar Maastricht en begon ze in 2018 als productieleider bij Opera Zuid. Hier kreeg ze de kans te doen waar ze goed in is; overzicht houden, informatie verzamelen, planning, vooruit denken, de wensen van anderen inbedden in de productie en vooral werken binnen haar passie: theater en muziek. De invloed van muziek, kunst, theater en alle andere uitingen wil zij graag delen en beschikbaar stellen voor iedereen die daarvoor open staat. De Buurtopera Malpertuis is een project waar ze met veel plezier aan werkt met als doel een brug te slaan tussen de buurtbewoners en Opera Zuid.

 

Manon Pachen – Opbouwwerker Trajekt

Momenteel ben ik werkzaam in diverse buurten maar dertig jaar geleden was ik begonnen in het Wittevrouwenveld waar ik nog steeds actief is. Daar hebben wij van Trajekt, tien jaar geleden in samenwerking met Kumulus de Kunstketel opgericht. Een bruisend plekje in de buurt waar iedereen welkom is! Samen bouwen we bruggen. Met de kinderen, de docenten, de scholen, de moeders en sommige vaders kortom; voor iedereen die zin heeft om op een creatieve manier aan de slag te gaan met ontmoetingen op welke manier dan ook. Twee jaar geleden werd ik gevraagd om de kunstketel uit te breiden naar de westkant van de stad. Spontaan (en ook een beetje met voorbedachten rade) vonden we er een warm plekje bij Opera Zuid en zijn we gaan samenwerken in de buurt. Al die tijd heb ik me  gespecialiseerd in het werken met mensen uit diverse culturen.  Ik heb mindfulness, act en positieve psychologie erbij gestudeerd en creatief schijven.­

 

Partners

Trajekt

Trajekt is dé welzijnsonderneming voor Maastricht en het Heuvelland en streeft naar een volwaardig leven voor de inwoners van deze regio. Wij werken samen met en dichtbij de mensen, vanuit de vele gemeenschapshuizen en andere buurtvoorzieningen. We zijn er voor iedereen, van peuter tot ouder.

 

Trajekt over de BOM

Toen in 2019 het idee van een buurtopera ontstond konden we niks anders zeggen dan: “daar doen we aan mee”. Een project waarmee we de buurtbewoners in beeld brengen, waarbij een podium wordt aangeboden om je talent te tonen, maar bovenal een goede gelegenheid om verbindingen te versterken in de wijk. Een uitgelezen kans om op een andere, artistieke manier het verhaal te vertellen van de wijk Malpertuis.

 

Orkest Morgenstond | Stichting De Wijkmuzikanten

Ginette Puylaert en Tim Sabel namen in 2015 de artistieke en organisatorische leiding van Orkest Morgenstond over van oprichter en hoofdvakdocent viool Ilona Sie Dhian Ho. De Wijkmuzikanten van dit orkest bestaan uit enthousiaste studenten van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Het orkest heeft een intensieve muzikale samenwerking met de Haagse wijk Morgenstond (Escamp). Sindsdien gaan zij de buurt in om klassieke muziek op een toegankelijke manier onder de aandacht van de bewoners te brengen. Het orkest is op allerlei locaties in de wijk regelmatig te vinden zoals in het ziekenhuis, het winkelcentrum, op de basisscholen en zelfs in de paardenbak van de lokale manege. Bij alle concerten wordt er fanatiek gespeeld door de studenten en zingen of spelen de buurtbewoners uiteindelijk ook vol enthousiasme mee. Sinds de zomer van 2020 werkt Stichting De Wijkmuzikanten samen met Opera Zuid en het conservatorium van Maastricht om ook studenten in Maastricht bewust te maken van hun rol als musicus in de maatschappij en mee te spelen in de Buurtopera Malpertuis.

CAST & CREATIVES

Buurtbewoners Malpertuis Spelers
Sybrand van de Werf Regisseur
Ginette Puylaert Muzikale leiding
Tim Sabel Muzikale leiding
Madieke Marjon Mezzosopraan
Caroline von Estorff Zang
Farnoosh Farokhzad Piano
Lilian Curbelo Hobo
Eduardo Gatta Gitaar
Manon Pachen Opbouwwerker Trajekt
Lotte Lindelauff Producent Opera Zuid
Buurtbewoners Malpertuis Spelers
Sybrand van de Werf Regisseur
Ginette Puylaert Muzikale leiding
Tim Sabel Muzikale leiding
Madieke Marjon Mezzosopraan
Caroline von Estorff Zang
Farnoosh Farokhzad Piano
Lilian Curbelo Hobo
Eduardo Gatta Gitaar
Manon Pachen Opbouwwerker Trajekt
Lotte Lindelauff Producent Opera Zuid

VIDEO

SPEELLIJST

do
08.07.21
18:30
08/07/2021 - 18:30
Maastricht, Studio Malpertuis
 
do
08.07.21
19:30
08/07/2021 - 19:30
Maastricht, Studio Malpertuis
 

VOORSTELLINGEN

Parallax
14.09.21 > 30.06.22
Anderhoofd
05.10.21 > 15.12.21
Roméo et Juliette
12.11.21 > 11.12.21
Orphée | L’Amour | Eurydice
01.02.22 > 01.03.22
Goud!
11.05.22 > 06.06.22
A Midsummer Night’s Dream
22.05.22 > 23.06.22