OPERA ZUID ONLINE

 

Wij missen jullie, ons publiek. En onze artiesten missen jullie! Tot we weer op de podia staan, is jouw beeldscherm de komende maanden ons podium.

In deze vreemde tijd van isolement, onzekerheid en 'social distancing' is de nood aan verbinding, verbeelding, inspiratie, hoop en troost groter dan ooit. We werken daarom met des te meer passie, overtuiging, optimisme en moed aan het moois dat we met je willen delen zodra het weer kan. Laten we een stip op de horizon zetten, vooruitkijken en ons samen verheugen op het moment dat we de theaters weer kunnen vullen met muziek, gezang en dans en met de ongebreidelde magie van de verbeelding!

In deze ingewikkelde tijd blijven wij geloven in de verbindende en helende kracht van kunst. Nu je niet meer naar ons kunt komen, brengen wij Opera Zuid graag naar jou toe. Maak van je huiskamer een concertzaal, schouwburg of dansstudio, of neem een virtueel kijkje achter de schermen.

Zo willen we met jou, ons publiek, in verbinding blijven en onze artiesten steunen in deze moeilijke periode. De komende weken zullen we telkens nieuwe content toevoegen, houd onze website en sociale mediakanalen daarom in de gaten. Maar bovenal: blijf veilig en zorg goed voor uzelf en voor elkaar.

 

Hand in hand, with Fairy grace,
We will sing and bless this place!

William Shakespeare, A Midsummer Night’s Dream

 

 

POULENC & JOOSTEN > ZEVEN REACTIES OP ZEVEN LIEDEREN

 

De liedcyclus Le travail du peintre (1956) van Francis Poulenc, bestaande uit zeven composities, is gebaseerd op zeven beroemde kunstenaars. André Joosten, kunstenaar en decorontwerper van het uitgestelde A Midsummer Night’s Dream, draaide het concept om. Hij realiseerde zeven ontwerpen, geïnspireerd op de composities, die zijn vastgelegd in video's.

Bekijk hier de video's inclusief het interview met André, waarin hij de totstandkoming van zijn kunstwerken toelicht.

 

 

 

 

 

LIVESTREAM > MIDZOMERNACHTSDROOM

 

Vier grote zuidelijke culturele instellingen slaan de handen ineen voor een online uitvoering van Midzomernachtsdroom.

Toneelgroep Maastricht, philharmonie zuidnederland en Opera Zuid brengen vanuit de Muziekgieterij dit programma met verwijzingen naar het theaterstuk van Shakespeare en fragmenten uit de toneelmuziek van Mendelssohn. In de voorstelling staan de opkomst en de ondergang van de liefde centraal. Het verhaal begint hoopvol en smachtend, dan komen de teleurstellingen om uiteindelijk te eindigen in verlies en verdriet. De grote zaal  in de Muziekgieterij vormt het decor van deze uitvoering. Zes camera’s brengen de verrichtingen van acteur en verteller Stijn Vervoort, zangeressen Florieke Beelen en Fenna Ograjensek, pianist Robert Weirauch en een blazerskwintet in beeld. De uitvoering duurt ongeveer 45 minuten en is nu terug te bekijken via deze link. 

 

 

 

 

DE GRENS > KAMEROPERA VAN JAN-PETER DE GRAAFF

 

 

Station Eijsden, Zuid-Limburg. Het is 10 november 1918: de Eerste Wereldoorlog loopt ten einde en Keizer Wilhelm II verschijnt aan de grens om asiel aan te vragen in het neutrale Nederland. De Nederlandse regering moet zich hierover beraden en in afwachting van een beslissing verkeert de Keizer een etmaal lang in onzekerheid over zijn status. Op het perron van Eijsden treft hij de plichtsgetrouwe en punctuele stationschef, een man die in afkomst en karakter zijn totale tegenpool is. De twee heren raken in een verhitte discussie, maar er is één punt dat ze gemeen hebben: totale machteloosheid over de situatie waarin ze zich bevinden.

De talentvolle componist Jan-Peter de Graaff schreef een kameropera vol muzikaal vuurwerk; toegankelijk én eigentijds. Het wordt uitgevoerd door een virtuoos ensemble van jonge musici en zangers. Voor meer informatie over De Grens bekijk ons archief: operazuid.nl/de-grens-2018

Deze live opname is geregistreerd op 11 november 2018 te Kasteel Amerongen. Op die dag was het exact 100 jaar geleden dat de wapenstilstand was ondertekend die het einde van Eerste Wereldoorlog inluiden. Deze opera wordt gezongen in het Duits en Nederlands en is te beluisteren tot 13 juli.

 

 

BONSAI GARDEN > 8 MINIATURE OPERAS GROWN IN QUARANTINE

 

De menselijke creativiteit en nood aan expressie laten zich niet opsluiten! Tot aan het einde van het seizoen brengt Opera Zuid elke week een nieuwe huiskameropera in première. De jonge componist Jan-Peter de Graaff – maker van de bij Opera Zuid gecreëerde kameropera ‘De Grens’ - en operaregisseur Kenza Koutchoukali sloegen de handen ineen om samen wekelijks een miniatuur-opera online uit te brengen tijdens de lockdown. Voor Jan-Peter de Graaff staat een bonsai-boom symbool voor dit project: Bonsai bomen worden nauwgezet en met veel aandacht voor detail gekweekt in een omsloten omgeving. Deze methode is een parallel van het ontwikkelings-proces van deze mini opera’s. De intieme en eerlijke momentopnames geven op hun eigen wijze een stem aan onze gedeelde realiteit. Bekijk hier de afleveringen.

 

 

 

 

 

 

ONLINE OPERA

 

Tover je huiskamer, slaapkamer of keuken om tot een operahuis!

De komende periode biedt Opera Zuid een selectie bijzondere opera’s uit de afgelopen seizoenen. Deze registraties zullen telkens voor een periode van 40 dagen beschikbaar zijn – naar de befaamde ‘quaranta giorni’ waarvan het woord quarantaine is afgeleid.

 

 

BARBE BLEUE – Jacques Offenbach

Humor, schreef Godfried Bomans ooit, is overwonnen droefheid. Deze uitspraak zou het motto kunnen zijn van het hele oeuvre van Jacques Offenbach, de onovertroffen grootmeester van het komische operatoneel. In Barbe Bleue (Blauwbaard) past hij zijn geliefkoosde procedé toe: een bekend verhaal wordt een vehikel voor vlijmscherpe satire en slimme spot. In Barbe Bleue steekt hij de draak met burgerlijke conventies over liefde en huwelijk en met patriarchale autoriteit. Vrolijke uitvergrotingen van menselijke zwakheden werken onweerstaanbaar op de lachspieren. Word je soms ook gek van je huiskamer? In deze ‘mock-horror’ versie van Opera Zuid worden slaapkamer, keuken en woonkamer de lugubere zalen en kerkers van Blauwbaards kasteel…

Hier te bekijken.

 

 

 

NEEM EEN KIJKJE ACHTER DE SCHERMEN

 

Een opera is zoveel méér dan wat er op het podium gebeurt. Boven, achter, onder en naast het podium staat een gedreven crew klaar die al maanden van tevoren al hun liefde en vakmanschap inzetten om jou samen met de zangers, dansers, dirigenten en artistieke teams een onvergetelijke opera-ervaring te bezorgen. Opera is passie – ook in de coulissen en in de ateliers!

 

Vervoering en verbeelding

Een blik op de makers, cast & crew, teamleden en producties van Opera Zuid.

 

 

 

Behind the scenes FANTASIO

Kom meer te weten over het maakproces van Fantasio in deze video reeks.
We gaan in gesprek met regisseur Benjamin Prins, zangeres Francis Broekhuizen
en acteur Peter Vandemeulebroecke.

 

 

 

 

LAAT JE BETOVEREN DOOR BRITTENS MIDZOMERNACHTS MAGIE

 

Omdat we de magie van onze nieuwe productie van Benjamin Brittens A Midsummer Night’s Dream nog even moeten uitstellen, willen we je alvast de mogelijkheid bieden om Benjamin Britten zelf en zijn droom-opera wat beter te leren kennen.

 

Beluister de muziek van A Midsummer Night's Dream

Nestel je zelf op de bank, in bad of in bed, doe al het licht uit, sluit je ogen en geniet van deze
unieke opname van A Midsummer Night’s Dream – gedirigeerd door de componist zélf!

 

 

 

Benjamin Britten; ‘I want to have my music used!

Benjamin Britten in gesprek met een journalist van CBC, over pacifisme, muziek, opera-creatie
en de rol van de kunst in de samenleving; opera als levende en immer actuele kunst.
Dit interview geeft een fascinerend inzicht in zijn werkwijze en zelfs zijn mening over de Beatles.

 

 

 

 

EPIDEMISCHE OPERA  > NEEM EEN APARTE WANDELING DOOR DE OPERAGESCHIEDENIS

 

Nu het culturele leven bijna overal ter wereld tot een bevreemdende stilstand is gekomen en alle theaters er verlaten bij liggen, is het ironisch te bedenken dat William Shakespeare waarschijnlijk zijn beste werken heeft geschreven tijdens theatersluitingen ten gevolge van uitbraken van de pest. Opera Zuid-intendant Waut Koeken ging in gesprek met librettist (Een Lied voor de Maan) en dramaturg (A Midsummer Night’s Dream) Willem Bruls over de impact van epidemieën en quarantaine op de menselijke creativiteit. Willem schreef hier voor Opera Zuid een essay over vanuit zijn virtuele quarantaine.

 

 

Download het leesbestand: De Epidemische Opera en ontdek aan de hand van de luisterfragmenten een aparte kijk op de operageschiedenis.

 

 

LAAT JE BEWEGEN DOOR OPERA!  > OPERA WORK-OUT

 

Danser en choreograaf Jean-Philippe Guilois toont aan dat opera niet alleen de ziel in beweging brengt! Aan de hand van de mooiste operamuziek biedt hij je ontspannende oefeningen om in beweging te blijven – van meditatie tot galop, van lento tot prestissimo.

 

Word wakker op Wagner’s Tristan und Isolde

 

Barbiere Challenge