OPERA ZUID ONLINE

 

Wij missen jullie, ons publiek. En onze artiesten missen jullie! Tot we weer op de podia staan, is jouw beeldscherm de komende maanden ons podium.

In deze vreemde tijd van isolement, onzekerheid en 'social distancing' is de nood aan verbinding, verbeelding, inspiratie, hoop en troost groter dan ooit. We werken daarom met des te meer passie, overtuiging, optimisme en moed aan het moois dat we met je willen delen zodra het weer kan. Laten we een stip op de horizon zetten, vooruitkijken en ons samen verheugen op het moment dat we de theaters weer kunnen vullen met muziek, gezang en dans en met de ongebreidelde magie van de verbeelding!

In deze ingewikkelde tijd blijven wij geloven in de verbindende en helende kracht van kunst. Nu je niet meer naar ons kunt komen, brengen wij Opera Zuid graag naar jou toe. Maak van je huiskamer een concertzaal, schouwburg of dansstudio, of neem een virtueel kijkje achter de schermen.

Zo willen we met jou, ons publiek, in verbinding blijven en onze artiesten steunen in deze moeilijke periode. De komende weken zullen we telkens nieuwe content toevoegen, houd onze website en sociale mediakanalen daarom in de gaten. Maar bovenal: blijf veilig en zorg goed voor uzelf en voor elkaar.

 

Hand in hand, with Fairy grace,
We will sing and bless this place!

William Shakespeare, A Midsummer Night’s Dream

 

 

BONSAI GARDEN > 8 MINIATURE OPERAS GROWN IN QUARANTINE

 

De menselijke creativiteit en nood aan expressie laten zich niet opsluiten! Tot aan het einde van het seizoen brengt Opera Zuid elke week een nieuwe huiskameropera in première. De jonge componist Jan-Peter de Graaff – maker van de bij Opera Zuid gecreëerde kameropera ‘De Grens’ - en operaregisseur Kenza Koutchoukali slaan de handen ineen om samen wekelijks een nieuwe miniatuur-opera online uit te brengen. Voor Jan-Peter de Graaff staat een bonsai-boom symbool voor dit project: Bonsai bomen worden nauwgezet en met veel aandacht voor detail gekweekt in een omsloten omgeving. Deze methode is een parallel van het ontwikkelings-proces van deze mini opera’s. De intieme en eerlijke momentopnames geven op hun eigen wijze een stem aan onze gedeelde realiteit. Bekijk hier de afleveringen.

 

 

 

 

 

ONLINE OPERA

 

Tover je huiskamer, slaapkamer of keuken om tot een operahuis!

De komende periode biedt Opera Zuid een selectie bijzondere opera’s uit de afgelopen seizoenen. Deze registraties zullen telkens voor een periode van 40 dagen beschikbaar zijn – naar de befaamde ‘quaranta giorni’ waarvan het woord quarantaine is afgeleid.

 

 

KÁT'A KABANOVÁ  - Leoš Janáček

Kát’a Kabanová is een hartverscheurende opera over een vrouw die zich gevangen voelt in een onontkoombare situatie en de innerlijke drang naar vrijheid. Met Kát’a Kabanová heeft Janáček een van zijn meest fascinerende vrouwenfiguren geschapen. Beleef hier Opera Zuids onvergetelijke productie van dit hoogtepunt uit het operarepertoire opnieuw. Met deze online-herneming brengen we ook een hommage aan de onlangs overleden topregisseur Harry Kupfer, die met deze productie zijn laatste regie in Nederland bracht.

Bekijk het hier.

 

 

 

 

BARBE BLEUE – Jacques Offenbach

Humor, schreef Godfried Bomans ooit, is overwonnen droefheid. Deze uitspraak zou het motto kunnen zijn van het hele oeuvre van Jacques Offenbach, de onovertroffen grootmeester van het komische operatoneel. In Barbe Bleue (Blauwbaard) past hij zijn geliefkoosde procedé toe: een bekend verhaal wordt een vehikel voor vlijmscherpe satire en slimme spot. In Barbe Bleue steekt hij de draak met burgerlijke conventies over liefde en huwelijk en met patriarchale autoriteit. Vrolijke uitvergrotingen van menselijke zwakheden werken onweerstaanbaar op de lachspieren. Word je soms ook gek van je huiskamer? In deze ‘mock-horror’ versie van Opera Zuid worden slaapkamer, keuken en woonkamer de lugubere zalen en kerkers van Blauwbaards kasteel…

Online vanaf 7 juni

 

 

 

NEEM EEN KIJKJE ACHTER DE SCHERMEN

 

Een opera is zoveel méér dan wat er op het podium gebeurt. Boven, achter, onder en naast het podium staat een gedreven crew klaar die al maanden van tevoren al hun liefde en vakmanschap inzetten om jou samen met de zangers, dansers, dirigenten en artistieke teams een onvergetelijke opera-ervaring te bezorgen. Opera is passie – ook in de coulissen en in de ateliers!

 

Vervoering en verbeelding

Een blik op de makers, cast & crew, teamleden en producties van Opera Zuid.

 

 

 

Behind the scenes FANTASIO

Kom meer te weten over het maakproces van Fantasio in deze video reeks.
We gaan in gesprek met regisseur Benjamin Prins, zangeres Francis Broekhuizen
en acteur Peter Vandemeulebroecke.

 

 

 

 

LAAT JE BETOVEREN DOOR BRITTENS MIDZOMERNACHTS MAGIE

 

Omdat we de magie van onze nieuwe productie van Benjamin Brittens A Midsummer Night’s Dream nog even moeten uitstellen, willen we je alvast de mogelijkheid bieden om Benjamin Britten zelf en zijn droom-opera wat beter te leren kennen.

 

Beluister de muziek van A Midsummer Night's Dream

Nestel je zelf op de bank, in bad of in bed, doe al het licht uit, sluit je ogen en geniet van deze
unieke opname van A Midsummer Night’s Dream – gedirigeerd door de componist zélf!

 

 

 

Benjamin Britten; ‘I want to have my music used!

Benjamin Britten in gesprek met een journalist van CBC, over pacifisme, muziek, opera-creatie
en de rol van de kunst in de samenleving; opera als levende en immer actuele kunst.
Dit interview geeft een fascinerend inzicht in zijn werkwijze en zelfs zijn mening over de Beatles.

 

 

 

 

EPIDEMISCHE OPERA  > NEEM EEN APARTE WANDELING DOOR DE OPERAGESCHIEDENIS

 

Nu het culturele leven bijna overal ter wereld tot een bevreemdende stilstand is gekomen en alle theaters er verlaten bij liggen, is het ironisch te bedenken dat William Shakespeare waarschijnlijk zijn beste werken heeft geschreven tijdens theatersluitingen ten gevolge van uitbraken van de pest. Opera Zuid-intendant Waut Koeken ging in gesprek met librettist (Een Lied voor de Maan) en dramaturg (A Midsummer Night’s Dream) Willem Bruls over de impact van epidemieën en quarantaine op de menselijke creativiteit. Willem schreef hier voor Opera Zuid een essay over vanuit zijn virtuele quarantaine.

 

 

Download het leesbestand: De Epidemische Opera en ontdek aan de hand van de luisterfragmenten een aparte kijk op de operageschiedenis.

 

 

LAAT JE BEWEGEN DOOR OPERA!  > OPERA WORK-OUT

 

Danser en choreograaf Jean-Philippe Guilois toont aan dat opera niet alleen de ziel in beweging brengt! Aan de hand van de mooiste operamuziek biedt hij je ontspannende oefeningen om in beweging te blijven – van meditatie tot galop, van lento tot prestissimo.

 

Word wakker op Wagner’s Tristan und Isolde

 

Barbiere Challenge

 

 

ONTDEK INITIATIEVEN VAN ONZE COLLEGA’S

 

Geniet ook van de mooie initiatieven van onze collega-gezelschappen en organisaties cultuur:

 

Operavision

Dit online platform biedt operavoorstellingen vanuit heel Europa aan. Ben je op zoek naar wat meer diepgang? Hier vind je ook artikels en masterclasses over opera.

 

De Nationale Opera & Ballet

Ook bij onze collega's in Amsterdam kan je online operavoorstellingen vinden uit afgelopen seizoenen.

 

De Nederlandse Reisopera

Via YouTube streamt De Nederlandse Reisopera hun productie van L'Orfeo - Claudio Monteverdi.

 

Toneelgroep Maastricht

Toneelgroep Maastricht speelt tijdens de Corona lockdown op de woensdagavonden om 20.00 uur de voorstelling Brieven uit Genua live voor maximaal 90 bezoekers via een online platform.

 

philharmonie zuidnederland

Samen met Stingray Classica biedt PHZ je een maand gratis gebruik van Stingray aan. Bekijk ook hun website met klassieke muziek projecten voor kinderen.

 

Theater zonder publiek

Op dit tijdelijk platform vind je een ruime lijst podiumvoorstellingen en initiatieven uit heel Nederland. Naast opera kan je hier ook theater- en kindervoorstellingen bekijken.