An die Ferne (2020)

Ludwig van Beethoven

7 juli ’20 > 31 december ’20
Regie Lisenka Heijboer Castañon & Hendrik Walther

Info

In deze korte muziekfilm rondom Beethovens liedcyclus An die ferne Geliebte kruipt bariton en acteur Michael Wilmering in de huid van maar liefst zeventien verschillende personages. Deze zeventien portretten (en een hond) tonen alledaags escapisme of juist de honger naar het onbereikbare hier en nu. 

Hoe vullen we de leegte in ons leven, hoe weten we of we bestaan en wat vormt ons besef van tijd? Misschien vinden we een uitweg door verder weg te kijken dan comfortabel is…

Met An die ferne Geliebte schreef Ludwig van Beethoven, van wie we dit jaar de 250ste geboortedag vieren, zijn enige liedcyclus. Centraal in de cyclus staat de pijn die het vergeefse verlangen naar een onbereikbare geliefde oplevert. Het verlangen is intens en stormachtig, en lijkt zich te weerspiegelen in het landschap dat de eenzame minnaar omringt.

Muziektheatermakers  Lisenka Heijboer Castañon en Hendrik Walther zagen in de liedcyclus verschillende theatrale en filmische mogelijkheden: “De liederen vertellen een verhaal met een universele relevantie: veel meer dan een reeks liefdesliedjes over het object van begeerte, is het een portret van de mens die te kampen heeft met eenzaamheid, verlangen en pijn. Dat biedt zoveel verschillende mogelijke uitwerking vormen. Daarom hebben we er in deze filmversie voor gekomen om veel verschillende personages en verhalen parallel te tonen en te eindigen met de vraag of ons leed minder heftig is wanneer het gedeeld wordt door anderen.”

In An die Ferne wordt Michael Wilmering begeleid door pianist Daan Boertien. De muziekfilm is nu te zien onderaan deze pagina.

An die Ferne is een productie van Opera Zuid en Operafront.

Wil je de makers van dit project ondersteunen? Een helpende hand zijn in de ontwikkeling van toekomst bestendige opera? Doneer aan Operafront:

Nieuw Nederlands Operafront BTWnr. NL850654865B01 BIC: INGBNL2A KvK nr. 52898563 IBAN: NL24 INGB 0004 5502 46

Cast

Zang & spel Michael Wilmering

Creatives

Concept, regie & vormgeving Lisenka Heijboer Castañon & Hendrik Walther
Piano Daan Boertien
Dramaturgie Niels Nuijten
Geluidsopname Frerik de Jong
Zangcoach Olivier Lallouette
Productie Anna Huizing
Haar & make-up Roxane Zandijk
Taalcoach Miriam Kaltenbrunner

Foto