Ändere die Welt! (2023)

Pedro Beriso

10 maart ’23 > 2 april ’23
Regie Mart van Berckel

Info

Opera meets spoken word

In de muziektheatervoorstelling Ändere die Welt! zien we een groep mensen in de nasleep van een revolutie. Ze proberen een nieuw bestaan op te bouwen terwijl ze zich afvragen: hoe verander je de wereld? Ändere die Welt! is een collagevoorstelling met bestaande muziek uit het opera- en liedrepertoire en spoken word artiest Amara van der Elst, die de toeschouwer door de voorstelling leidt en commentaar geeft in de taal van 2023. 

Revolutionair muziektheater
Betekent verandering vooruitgang, als de geschiedenis zich steeds blijft herhalen? We roepen ‘Ändere die Welt!’ (‘Verander de wereld!’), maar hoe doe je dat? En wat is verandering, als die gebaseerd is op ideeën uit het verleden? Uit de as van de ene opstand herrijst de volgende tegenbeweging, de volgende roep om het andere, het betere, het nieuwe – de roep om vrijheid. Op het wereldtoneel passeerden vele revoluties de revue, in verschillende gedaantes en met wisselend resultaat. In een decor van brokstukken van eerder bevochten ideologieën vragen we ons af: kan een nieuwe wereld alleen gebouwd worden op het schroot van de oude? 

Opkomende jonge artiestenIn de muziekgeschiedenis hebben verschillende revoluties hun sporen nagelaten. Samen met dirigent, arrangeur en pianist Pedro Beriso werd met bestaand opera- en liedrepertoire van onder meer Hanns Eisler, Weill, Rachmaninov, Shostakovich, Schumann, Auber, Beethoven en Wagner in combinatie met de hedendaagse klanken van spoken word en elektronische soundscapes een eigenzinnige muzikale wereld gecreëerd die opstand, verandering en vernieuwing ademt. De jonge, veelbelovende theatermaker Mart van Berckel brengt het geheel samen op het toneel. Jonge talenten uit De Nationale Opera Studio zingen in deze productie, die door het hele land zal touren. De voorstelling wordt gemaakt en gepresenteerd in het kader van Collective Works binnen het Opera Forward Festival en is een coproductie van De Nationale Opera met De Nederlandse Reisopera en Opera Zuid.

Wil je al meer te weten komen over de voorstelling? Beluister de podcast met dramaturg Jasmine van Wijnen en regisseur Mart van Berkel.

Cast

Zanger Elenora Hu
Zanger Michael Wilmering
Zanger Sam Carl
Zanger Inna Demenkova
Zanger Amara van der Elst
Acteur Kai Bartak
Acteur Finn Vogels
Acteur Bart Heyl

Creatives

Regie Mart van Berckel
Muzikale leiding, co-creator, arrangeur en pianist Pedro Beriso
Decor- en lichtontwerp Vera Selhorst
Kostuumontwerp Rosa Schützendorf
Geluidsontwerp Wouter Snoei
Dramaturgie Jasmijn van Wijnen
Orkest LUDWIG

Media

Foto

Video

Speellijst

Za 11.03.2023
20:15

Amsterdam

Première

Zo 12.03.2023
16:00

Amsterdam

Wo 15.03.2023
20:00

Haarlem

Zo 26.03.2023
16:00

Zwolle

Di 28.03.2023
20:30

Heerlen
PLT

Do 30.03.2023
20:00

Deventer

Zo 2.04.2023
16:00

Leiden