Anderhoofd (2021)

5 oktober ’21 > 15 december ’21
Regie Charles Hens
Muzikale Leiding Charles Hens

Info

Operatheater over de zin van de waanzin
Ik tel. Ik tel de stippen op mijn trui. Ik tel de streepjes op mijn broek. Ik tel de mensen in de supermarkt. Ik tel de mensen buiten op de stoep. Ik tel mezelf.

Tussen alle andere mensen raakt Anderhoofd verstrikt in een wereld vol ideeën, regels en interpretaties. De werkelijkheid vertroebelt langzaam en geleidelijk verliest Anderhoofd de grip op wie die werkelijk is. Wat volgt is een zoektocht naar houvast.

De operavoorstelling Anderhoofd gaat over de noodzaak van tellen als je de grip op de wereld om je heen verliest. Over meetellen in een samenleving die een problematische verhouding heeft met jouw werkelijkheidsbeleving. De persoonlijke verhalen van bijna vijftien spelers, ervaringsdeskundigen op het gebied van psychose, worden verbonden met bovennatuurlijke personages uit opera’s van Henry Purcell en Philip Glass. In een eigentijdse opera komen de levensverhalen van de spelers samen met oude Engelse operatradities.

ANDERHOOFD is een voorstelling met en over spelers die leven met een psychose. Heb je na het zien van de voorstelling vragen, of zit je ergens mee dan kun je altijd terecht bij de experts van www.Psychosenet.nl of www.wijzijnmind.nl.

Een co-productie van Opera Theater Amsterdam en Opera Zuid. Een samenwerking met Centrum de Brouwerij, Samen Sterk Zonder Stigma, Social Run, Beautiful Distress en Mondriaan.

Mede mogelijk gemaakt door: Fonds Cultuurparticipatie, Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds Podiumkunsten, Stadsdeel Amsterdam Zuid, VSB fonds, Amsterdams Fonds Voor De Kunst, BankGiro Loterijfonds, VandenEnde Foundation.

Cast

Spel Bruno de Beus
Spel Jantien de Kogel
Spel Jeroen Verkroost
Spel Tess van Brummelen
Spel Anouk Brinkman
Spel Suzanne Heeres
Spel Allan Saheblal
Spel Margriet Bosselaar
Spel Martijn Zijlstra
Spel Thera Hoekstra
Spel Felicia Held
Spel Aart Eertink
Spel Marin Mathijsen
Spel Esther Martinez

Creatives

Concept, regie & muzikale leiding Charles Hens
Bewegingsregie Paul van der Laan
Tekst & tekstbewerking Charles Hens
Scenografie Erik Kouwenhoven
lichtontwerp Isabel Nielen – De Theatermachine
Dramaturgie Emma Berentsen
Tekst & tekstbewerking, regie-assistentie Tom Jaspers
Orkest ARTVARK Saxophone Quartet
Harp Nick Scholten
Scenografie Marcel Kranendonk

Media

Toch, wie zich ervoor openstelt, wie traditionele verwachtingen even terzijde kan schuiven, kan zich door de personages, woorden, bewegingen en klanken ook laten meevoeren. Er valt wat te lachen, te treuren en te leren. Het blijft ontroerend iemand met een psychotisch verleden te horen zingen: „Remember me, but forget my fate.” Zie mij, niet wat me overkwam. Dan is de onvolmaakte vorm even ondergeschikt aan inhoud.

NRC

Het is een prachtige en indringende voorstelling. ANDERHOOFD over de zin van de waanzin. We worden meegenomen in de wereld van de waanzin, met humor en ontroering, prachtig vorm gegeven in gesublimeerde bewegingen en dans en onnavolgbare teksten ondersteund door de muziek van Henri Purcell en Philip Glass. Dank jullie wel voor deze onvergetelijke ervaring.

Het was een heel mooie en bijzondere operavoorstelling! Het begon heel vervreemdend en ook vaak onbegrijpelijk – om ons (publiek) te confronteren met wat het is in een psychose te raken – later vond ik het ontroerend, toen ze allen hun mooie maar ook bizarre kostuums afdeden, en opeens als kwetsbare mensen op het podium stonden. Er werd erg mooi gezongen en gespeeld (saxofoonkwartet en harp). Prachtige muziek. Er speelden 14 mensen mee, 5 mannen en 9 vrouwen (opvallend veel vrouwen hebben dit aangedurfd!). We gingen na afloop nog even met enkele spelers in gesprek en ook met de regisseur. Ik heb veel respect voor de regisseur hoe hij dit in samenwerking met de 14 spelers tot stand heeft gebracht.

Dit is een heel mooie manier om aandacht te geven aan psychose gevoeligheid! Ik herkende veel van mijn eigen ervaring dat was heftig maar op een goede manier. Ik hoop dat ANDERHOOFD bijdraagt aan meer begrip.

Foto

Speellijst

Di 5.10.2021
20:00

Amsterdam
DeLaMar

Wo 6.10.2021
20:00

Amsterdam
DeLaMar

Do 7.10.2021
20:00

Amsterdam
DeLaMar

Première

Vr 8.10.2021
20:00

Amsterdam
DeLaMar

Do 28.10.2021
20:00

Haarlem

Vr 29.10.2021
20:30

Hengelo

Wo 17.11.2021
20:30

Breda

Do 25.11.2021
20:00

Maastricht
Opera Zuid

Do 9.12.2021
20:30

Utrecht

GEANNULEERD

Wo 15.12.2021
20:15

Heerenveen

GEANNULEERD