CAVALLERIA RUSTICANA & PAGLIACCI (1997)

Pietro Mascagni & Ruggero Leoncavallo

3 mei ’97 > 31 mei ’97
Regie Christopher Alden
Muzikale Leiding David Parry

Info

Cavalleria Rusticana

Het is Paasmorgen in een klein Siciliaans dorp – ver weg zingt een tenor. Het is de plaatselijk dandy Turiddu, die een serenade brengt aan zijn vroegere geliefde Lola, die inmiddels is getrouwd met Alfio. Santuzza, een geliefde van Turiddu, zoekt steun bij diens moeder, Mama Lucia. Maar nog voor zij haar verhaal kwijt kan, verschijnt Alfio ten tonele, die opschept over zijn reizen en zijn mooie vrouw Lola. Hij weet echter niet dat diezelfde vrouw hem bedriegt met… Turiddu.
Santuzza, woedend en jaloers omdat Turiddu haar verlaten heeft, vertelt Alfio van het bedrog. Het onheil lijkt onafwendbaar: de mannen dagen elkaar uit tot een duel. Mama Lucia en Santuzza wachten in spanning af, tot luid geschreeuw weerklinkt: Turiddu is gedood.

Pagliacci

Een groep rondreizende acteurs komt aan in een Italiaans dorpje en wordt hartelijk begroet door de dorpelingen. De leider van de groep, Canio, nodigt iedereen uit voor de avondvoorstelling, en vertrekt naar het café. Zijn vrouw Nedda – alleen achter gebleven – beklaagt zich over hun huwelijk, maar wanneer Tonio, die haar klaagzang heeft gehoord, haar de liefde verklaart, wijst ze hem af. Kort daarop moet hij echter toezien hoe zij verliefde woorden uitwisselt met Silvio, een man uit het dorp. De voorstelling begint. Canio ontdekt dat zijn vrouw plannen heeft na de voorstelling te vluchten. Hij wijkt van zijn tekst af, en tracht Nedda zo te laten zeggen met wie ze zal vertrekken. Ze improviseert, tracht Canio af te leiden, maar deze schreeuwt dat hij geen Pagliaccio meer is. Silvio, die in het publiek zit, ziet hoe Canio naar een mes grijpt. Hij rent naar voren om Nedda te beschermen, maar zij wordt in haar vlucht door Canio neergestoken, evenals Silvio. Tonio komt naar voren, en vertelt het publiek dat ‘de komedie voorbij is’. Ook acteurs zijn van vlees en bloed, een toneelstuk is niets meer dan een weergave van het leven.

Cast

Turiddu Antonio Leonel
Santuzza Claire Primrose
Alfio Julian Hartman
Lola Helena Rasker
Mama Lucia Ans van Dam
Canio Vincenzo Scuderi
Nedda Elena Vink
Tonio Robert McFarlan
Silvio Geert Smits
Beppe Brian Galliford
Contadino Niels van Doesum
Un altro contadino Cor Jacobs

Creatives

Regie Christopher Alden
Muzikale leiding David Parry
Decorontwerp Paul Steinberg
Lichtontwerp Avi-Yona Bueno
Kostuumontwerp Buki Shiff
Koordirigent Emmanuël Pleijers
Orkest Limburgs Symphonie Orkest
Koor Het Zuidelijk Theaterkoor en Het Limburgs Operakoor

Foto