Dido and Aeneas

25 april ’25 > 6 mei ’25

Info

Een nieuwe generatie operazangers gaat in een gezamenlijke productie van Opera Zuid, De Nationale Opera en de Nederlandse Reisopera op tournee door Nederland met een Purcell-programma waarin de korte opera Dido and Aeneas het hart vormt. Deze historisch geïnformeerde uitvoering van ruim driehonderd jaar oude muziek staat muzikaal onder leiding van de jonge barokspecialist Camille Delaforge.

Gebaseerd op Vergilius’ Aeneis creëerde Purcell een aangrijpend drama over de Trojaanse held Aeneas en zijn door hekserij gedwarsboomde liefdesverhouding met de Carthaagse Koningin Dido. Terwijl de zeilen van de boot waarop Aeneas Carthago verlaat als stipjes aan de horizon verdwijnen, klinkt Dido’s wereldberoemde klaagzang. ‘Remember me but forget my fate’, zingt ze, terwijl ze haar dood tegemoet treedt en ze oproept om alles van haar te herinneren, behalve haar tragische einde.

Saul and the Witch of Endor
Naast Dido and Aeneas (1688) staat met Saul and the Witch of Endor (1693) nog een werk van Purcell op het programma waarin hekserij een grote rol speelt. De Bijbelse koning Saul, die een verbod heeft uitgevaardigd op waarzeggerij, roept in dit werk de hulp in van een heks die de toekomst kan voorspellen, om erachter te komen dat zijn eigen einde nadert.

Talent en ontwikkeling
De jonge artiesten van De Nationale Opera Studio bijten zich vast in Purcells betoverende barokrepertoire. Het Nederlands Kamerorkest staat onder de bevlogen leiding van Camille Delaforge. Voor de basso continuo neemt zij musici uit haar eigen ensemble Il Caravaggio mee. Stersopraan en artistiek leider van DNO Studio Rosemary Joshua tekent voor de regie. De talenten van de DNO Young Baroque Voices, bestaande uit veelbelovende jonge koorzangers, nemen de koorpartijen voor hun rekening.

Opera in drie bedrijven in semiconcertante opvoering, gezongen in het Engels met Nederlandse boventiteling.

Dido and Aeneas is een coproductie van Opera Zuid, De Nationale Opera en de Nederlandse Reisopera en onderdeel van de samenwerking tussen de drie operagezelschappen om talentontwikkeling te stimuleren.

Cast

Zangers De Nationale Opera Studio
Orkest Philzuid
Koor DNO Young Baroque Voices

Creatives

Muzikale leiding Camille Delaforge
Regie Rosemary Joshua
Dramaturgie Jasmijn van Wijnen

Media

Foto

Video

Partners

Speellijst

Vr 25.04.2025
20:00

Amsterdam
Nationale Opera & Ballet

Di 29.04.2025
20:00

Amsterdam
Nationale Opera & Ballet

Wo 30.04.2025
20:00

Arnhem
Musis

Vr 2.05.2025
20:00

Enschede
Muziekcentrum

Di 6.05.2025
20:00

Heerlen
Theater Heerlen