EEN LIED VOOR DE MAAN

Mathilde Wantenaar

29 oktober ’21 > 29 november ’21
Regie Béatrice Lachaussée

Info

De mol wil iets doen voor de maan. Die staat altijd alleen aan de hemel en krijgt nooit eens bezoek. Hij besluit een lied voor de maan te schrijven. Maar dat is moeilijker dan gedacht. Het moet rijmen, denkt de mol, en lopen. Of eigenlijk niet lopen, maar dansen. Een lied rijmt en danst. Maan, staan, gaan, waan, slaan, traan… Maan, laat me niet in de waan… Als hij klaar is gaat de mol ermee naar de sprinkhaan, die dirigent is van een orkest. Ze repeteren tot het helemaal goed is en ’s nachts geven ze een prachtig concert. Maar waarom kijkt de maan daarna zo triest?

Wondere wereld van Toon Tellegen
Een lied voor de maan is gebaseerd op het gelijknamige kinderboek van Toon Tellegen. Tellegen is internationaal vermaard om zijn vele korte dierverhalen. Zijn werk is geliefd bij jong en oud vanwege de amusante, bizarre situaties en filosofische diepgang. Verschillende van zijn verhalen zijn op muziek gezet, zoals bijvoorbeeld ‘De genezing van de krekel’ in de Holland Festival-productie The Cricket Recovers (2011). Voor componist Mathilde Wantenaar raakte de vertelling ‘Een lied voor de maan’ gelijk een snaar: ‘Het verhaal sprak meteen tot mijn muzikale verbeelding. […] Er komen belangrijke thema’s aan bod, zoals eenzaamheid, identiteit, teleurstelling en vriendschap. Het is ook een stuk over de kracht van muziek en de mogelijkheid om contact met elkaar te maken.’

Mathilde Wantenaar
De jonge componist Mathilde Wantenaar (1993) heeft haar sporen al verdiend in het Nederlandse muziekleven. Nu waagt zij zich aan een eerste grotere opera, Een lied voor de maan, speciaal geschreven voor een jong publiek.

Een jong artistiek team
Op initiatief van verschillende operahuizen ontwikkelt het European Network of Opera Academies (ENOA) masterclasses en workshops voor jonge musici, zangers en theatermakers. Het idee voor Een lied voor de maan kwam voort uit zo’n workshop.

De opera duurt ongeveer één uur, zonder pauze en wordt in het Nederlands uitgevoerd.

Familie-opera

Een lied voor de maan is een coproductie met De Nationale Opera, de Munt / La Monnaie, Festival Aix-en-Provence, Escuela Superior de Música Reina Sofía en met de steun van ENOA en Creative Europe Program van de Europese Unie.

Cast

De Sprinkhaan/Aardworm Berend Eijkhout
De Mol Vera Fiselier
De kikker Jan Willem Schaafsma
De Veldmuis/Maan Ginette Puylaert
De Relmuis/Krekel Eline Welle
Spitsmuis Mirna Ackers

Creatives

Regie Béatrice Lachaussée
Componist/Libretto Mathilde Wantenaar
Libretto/Dramaturg Willem Bruls
Decor/Kostuumontwerper Nele Ellegiers
Licht Cor van den Brink
Video Coen Bouman
Kostuums Atelier Opera Zuid
Productie Afdeling Educatie & Participatie van De Nationale Opera
Orkest Het Nationaal Jeugdorkest

Media

‘Wantenaar schrijft aantrekkelijk voor de stem’

‘Een lied voor de maan’ ademt in alles aanstekelijk plezier’

Liefelijke jeugdopera met een melancholische mol en vrolijk piepende muizen

Een lied voor de maan online in première

Foto

Video

Partners