FANTASIO (2019)

Jacques Offenbach

17 mei ’19 > 30 juni ’19
Regie Benjamin Prins
Muzikale Leiding Enrico Delamboye

Info

De verrukkelijke romantische komedie van de grootmeester van komische opera. Coproductie met Club Guy & Roni’s Poetic Disasters Club en FASHIONCLASH.

Over narren en dwazen, over liefde en zotheid, over oorlog en verkleedpartijen. Henri – alias Fantasio – is een jonge student die ervan droomt zijn leven een andere richting te geven.

Wanneer de nar van de koning sterft, besluit hij diens plaats in te nemen, in de hoop het hart te kunnen winnen van prinses Elsbeth…

Fantasio is een ode aan de fantasie, een als sprookje vermomde satire en een ontroerend liefdesverhaal, dat op unieke wijze heen en weer slingert tussen hilarische humor en tedere poëzie. Deze unieke parel – voor het eerst te beleven in Nederland! – laat een heel andere kant zien van Jacques Offenbach, de ‘godfather’ van operette en cancan: die van een sensitief en buitengewoon geraffineerd musicus.

In het kader van het Offenbach-jaar brengt Opera Zuid vanaf 19 mei 2019 Fantasio, een opera waarvan de partituur bij een brand in de Opéra Comique van Parijs in 1887 in vlammen opging en – na een niet zo professionele poging tot revival in de jaren dertig – pas in 2000 op historisch verantwoorde manier werd gereconstrueerd.

Hoewel het werk voor de hedendaagse luisteraar dus totaal nieuw is, zullen bepaalde delen uit het werk het operapubliek bekend in de oren klinken. Verschillende delen of thema’s uit het werk werden immers gerecycleerd in zijn bekendste opera Les contes d’Hoffmann. Het studentenkoor uit de eerste akte is in zijn geheel overgenomen, en het ‘leidmotief’ van de stem van Antonia’s moeder in het derde bedrijf van Les Contes d’Hoffmann, komt oorspronkelijk uit de ouverture van Fantasio.

Fantasio draagt verwijzingen naar grote klassiekers. Net als Hamlet in Shakespeares gelijknamig tragedie rouwt om de dood van zijn geliefde hofnar Yorick, start ook Fantasio met een rouwende prinses Elsbeth die de dood van haar geliefde hofnar Saint Jean probeert te verwerken.

Tegen die achtergrond start het verhaal van een jonge student die ervan droomt zijn leven een andere wending te geven. De dood van de hofnar creëert een opportuniteit die Fantasio met beide handen grijpt. Hij bemachtigt de kleding van de nar en besluit zijn plaats in te nemen, in de hoop zo het hart te kunnen winnen van prinses Elsbeth.

Deze romantische komedie speelt, op typisch Offenbachiaanse wijze, tegen een achtergrond van intelligente politieke en sociale satire. Hilarische en ontroerende scènes wisselen elkaar af in een heerlijke voorstelling, die de magie van het theater en de komische tragiek van de clown centraal stelt. Een Nederlandse wereldpremière van een negentiende-eeuwse parel, die u niet mag missen.

Fantasio wordt gezongen in het Frans met Nederlandse boventitels.

Cast

Fantasio Romie Estèves
La Princesse Elsbeth Anna Emelianova
Le Roi de Bavière Huub Claessens
Le Prince de Mantoue Roger Smeets
Marinoni Thomas Morris
Sparck Ivan Thirion
Facio Jeroen de Vaal
Flamel Francis van Broekhuizen
Hartmann Rick Zwart
Max Jacques de Faber
in de gesproken rollen Peter Vandemeulebroecke
Danser Zora Westbroek
Danser Isaiah Selleslaghs
Danser Sandy Ceesay
Danser Lúri Costa

Creatives

Regie Benjamin Prins
Muzikale leiding Enrico Delamboye
Decorontwerp en Kostuumontwerp Lola Kirchner
Kostuums FASHIONCLASH
Choreografie Dunja Jocic
Lichtontwerp Andre Pronk
Koorleiding en assistent-dirigent (dirigeert voorstelling in Tilburg, Den Haag en Valkenburg) Klaas-Jan de Groot
Orkest philharmonie zuidnederland
Koor theaterkoor Opera Zuid i.s.m. Kooracademie Maastricht

Media

“Opera Zuids ‘Fantasio’ is een droom van een opera”

“Fantasio streelt oor én oog”

“Benjamin Prins ensceneert Fantasio als een van de tijd losgezongen kijkfeest”

“Het is voor mij de eerste keer dat ik naar een opera ga en ik had me niet voorgesteld dat het zo vermakelijk kon zijn.”

“…we hebben zomaar dankzij Opera Zuid een fraaie en zeer aanstekelijke vergeten opera van Jacques Offenbach gezien.”

“Production idéale entre émotion et humour”

“Emelyanova en Estèves sieren Fantasio”

“Musicalement, la réussite est tout aussi éclatante.”

“Benjamin Prins met en scène un brillant Fantasio d’Offenbach pour Opera Zuid”

“a really first class show”

“Een opéra bouffe in een vergrotende trap.”

“Opera Zuid brengt liefdesverhaal vol scherpe satire in Middelburg”

PZC

Dunja Jocic zet Offenbach in beweging

danseres en choreografe Dunja Jocic wint de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2018. De jury noemt Jocic “een talent dat erbovenuit steekt”.