Het Meermeisje (2019)

Oene van Geel

3 februari ’19 > 31 maart ’19
Regie Joke Hoolboom

Info

Meermeisje is een vrije bewerking van het sprookje van Hans Christiaan Andersen: de Kleine Zeemeermin.

Het verhaal van een jonge zeemeermin die haar familie, haar waterwereld én haar stem opgeeft uit liefde voor een jongen van het land en de drang om te dansen. In deze Faust-achtige vertelling verkoopt het Meermeisje in plaats van haar ziel haar stem aan de Zeeheks, in ruil voor een paar prachtig dansende benen.

Ze kan niet wachten tot het ochtend is! Dan mag ze eindelijk naar boven, de wolken zien, de wind horen, de zon voelen. Het kriebelt in haar staart, hoe zou het zijn om te lopen, te rennen, te dansen? Hij staat op het strand, een surfplank onder zijn arm en tuurt over de zee, achter hem brandt het vuur en dansen de meisjes. Hij verlangt naar de zee, de wind steekt op.

Familievoorstelling voor iedereen vanaf 6 jaar.
Deze jeugdopera is in samenwerking met Opera Zuid en Ragazze Quartet.

Cast

Kleine Zeemeermin Mercedes Go
Zusjes Florien Hilgenkamp
Zusjes Kelly Poukens
Zusjes Veerle Sanders
Prins Edvard Rick Zwart
Prins Edvard Berend Eijkhout
Triton Niek Idelenburg

Creatives

Ragazza Quartet 2e viool Jeanita Vriens
Ragazza Quartet 1e Viool Runa ’t Hart
Ragazza Quartet Altviool Annemijn Bergkotte
Ragazza Quartet Cello Rebecca Wise
Regie en libretto Joke Hoolboom
Libretto Herman van de Wijdeven
Muzikale leiding Oene van Geel
Choreografie Jenia Kasatkina
Decorontwerp Douwe Hibma
Lichtontwerp Maarten Warmerdam
Geluidontwerp Tom Gelissen
Kostuumontwerp Esmee Thomassen
Maskerontwerp Lisa Louwers
Grime Bernadette Hilhorst

Media

Muzikaal is Meermeisje vol vaart en veelkleurigheid, en mét een laag voor de ouders. Haaien? Daar klinken die enge krijsviolen uit Jaws. Surfdude in zicht? ‘Good Vibrations’! En de samenzang van de zeedochters doet denken aan Wagners Rheingold, waaraan ook de kabbelende klanken van het goed spelende Ragazze Quartet bijdragen. Het kwartet versmelt romig met de stemmen én heeft theatrale meerwaarde. De zangers zingen en acteren met verve en de kwetsbaar-krachtig dansende Jade Stenhuijs is voor de titelrol een vondst.

NRC

In deze operabewerking van de Kleine Zeemeermin is de prins een surfdude op het strand. Componist Oene van Geel schreef niet alleen ijle klanken en duistere diepzeetonen voor het gedeelte dat zich onder water afspeelt, maar ook swingende rock-‘n-roll voor de aanvankelijk zorgeloze taferelen op het strand. Het Ragazze Quartet speelt alle composities messcherp, beweeglijk en uit het hoofd. Ook de jonge zangers voelen zich als vissen in het water, en transformeren snel van luchtig geklede strandmeisjes tot azuurblauwe zeemeerminzusjes. Zelfs als zeeheks-met-drie-piranhakoppen zijn ze door de prachtige maskers heen goed te verstaan. Niek Idelenburg is met zilvergrijze vlecht een indrukwekkende Triton. Holland Opera houdt met Meermeisje zijn wintertraditie hoog, om het oude jaar muzikaal uit te luiden, in een operataal voor jong publiek.