IL MONDO DELLA LUNA (1999)

Joseph Haydn

27 februari ’99 > 20 maart ’99
Regie Calixto Bieito
Muzikale Leiding David Jones

Info

Ecclitico, die zich voor sterrenwichelaar uitgeeft, is verliefd op Clarice. Zij is de oudste dochter van de rijke – maar onnozele – Buonafede. Zijn vriend Ernesto heeft op zijn beurt een oogje laten vallen op de jongste dochter, Flaminia De beide vrienden zouden maar wat graag, met de dochters willen trouwen, maar Buonafede wil daar niets van weten. De heren verzinnen een list. Ze laten Lisetta, Buonafede’s kamermeisje, mooie verhalen vertellen over de maan, en vervolgens kamt Ecclitico afscheid van hem nemen, zogenaamd omdat hij een reis gaat maken naar… de maan. Buonafede raakt in vuur en vlam en wil met hem mee. Ecclitico geeft hem een toverdrank die hem naar de maan moet brengen – in werkelijkheid slechts een slaapdrankje -en Buonafede valt in een diepe slaap.

Hij wordt afgevoerd naar “de maan”, en wordt er op voorbereid de keizer van de maan te ontmoeten – die eigenlijk een verklede bediende is. Natuurlijk worden de twee dochters bij de keizer ontboden, om te trouwen met Ecclitico en Ernesto. Als kroon op de ceremonie wordt Buonafede de sleutel van de schatkist ontfutseld. Pas dan wordt de situatie aan de arme man uitgelegd, en als prijs voor zijn vrijlating, verlangen Ecclitico en Ernesto ook nog een bruidsschat voor zijn dochters.

Buonafede wil graag handelen zoals hij denkt dat ‘op de goede maan gebruikelijk is’, vergeet zijn woede en willigt alle eisen in.

Cast

Buonafede Enrico Serra
Ecclitico Jamie MacDougall
Ernesto Xenia Meijer
Clarice Adele Eikenes
Flaminia Helen Williams
Lisetta Claire Bradshaw
Cecco Henry Moss

Creatives

Regie Clalixto Bieito
Muzikale leiding David Jones
Decorontwerp Alfons Flores
Kostuumontwerp Mercé Paloma
Lichtontwerp Xavier Clot
Orkest Limburgs Symfonie Orkest
Koor Ivo van der Bijl, Jan Willem van der Hagen,
Koor Huub Lomans, Pascal Pittie

Media

‘Blijven hollen, is het devies bij Opera Zuid’