JENÛFA (2003)

Leos Janácek

22 november ’03 > 13 december ’03
Regie Mike Ashman
Muzikale Leiding Ed Spanjaard

Info

Jenúfa is verliefd op Steva en is zwanger van hem, maar houdt dit laatste voor haar familie verborgen. Ze is bang dat hij als soldaat gerekruteerd wordt, omdat ze dan niet zouden kunnen trouwen. Stárek brengt het nieuws dat Števa niet het leger in hoeft. Jenúfa’s stiefmoeder, de kosteres, gebiedt het stel het huwelijk een jaar uit te stellen. Steva’s halfbroer Laca, die verliefd is op Jenúfa, maar wiens toenaderingspogingen worden afgewezen, verwondt in een vlaag van woede en jaloezie Jenúfa’s wang.
In totale afzondering bevalt Jenúfa een half jaar later van een zoon in het huis van de kosteres. De kosteres ontbiedt Steva en smeekt hem met Jenúfa te trouwen. Vanwege haar litteken in het gezicht houdt hij echter niet meer van haar en verlooft zich met Karolka. Laca wil nog steeds met Jenúfa trouwen, maar als hij verneemt dat zij een kind gekregen heeft, is hij ontzet. Daarop besluit de kosteres het kind te vermoorden. Ze vertelt Jenúfa, dat het kind gestorven is toen zij ziek was en moedigt haar aan met Laca te trouwen.
Twee maanden later trouwen Laca en Jenúfa. Op het moment dat de kosteres haar huwelijkszegen wil geven, komt het bericht binnen dat er een kinderlijkje gevonden is. Als Jenůfa daarop van moord beschuldigd wordt, bekent de kosteres schuld. Aanvankelijk is Jenúfa ontsteld, maar op een gegeven moment begrijpt zij haar stiefmoeder. Jenůfa en Laca besluiten tenslotte uit vrije wil het leven met elkaar te delen.

Cast

Jenufa Anne Williams-King
Stafenka Buryjovna Annett Andriesen
Laca Klemen Adrian Thompson
Steva Burya: Alan Oke
Kostelnicka Buryjovna Carol Yahr
Starek Adrian Fisher
Rychtar Tom Haenen
Rychtarka Antonia van der Beesen
Karolka Janine Pas
Pastuchyna Helen Lepalaan
Barena Kalki Schrijvers
Jano Annelie Brinkhof
Tetka Marijke van Mulekom
Zena Severine Joordens
Hlas Olivier Hengels

Creatives

Regie Mike Ashman
Muzikale leiding Ed Spanjaard
Decor- en kostuumontwerp Gideon Davey
Lichtontwerp Simon Mills
Orkest Limburgs Symphonie Orkest
Koordirigent Peter Dijkstra
Koor Het Zuidelijk Theaterkoor

Media

‘Jenufa zweeft als heilige tussen aarde en hemel’

NRC

Foto