Le Cabaret du Faune (2021)

Claude Debussy

9 mei ’21 > 8 augustus ’21
Regie Benjamin Prins

Info

Het woord cabaret ontstond in zijn meest oorspronkelijke betekenis uit een samenstelling van twee woorden: vervallen en welvarend. De term is namelijk terug te leiden naar het Perzische Kharabat, wat bestaat uit de woorden Kharab (vervallen) en Abad (welvarend). Cabaret gaat dan ook over contrasten en tegenstellingen waarbij mythe, muziek en theater elkaar ontmoeten en beïnvloeden.

Le Cabaret du Faune is een theatraal concert waarin de menselijk pianist en de mythische Faun elkaar ontmoeten. De Faun zelf vormt ook een tegenstelling: het is namelijk een mythische wezen dat half mens en half dier is. De voorstelling is verder doordrenkt van de tegenstellingen en het zijn juist die tegenstellingen die worden gebruikt om het creatieve te doen ontwaken.
In het theatrale concert staat het concept van metamorfose centraal en de verandering die daarbij ontstaat door de ontmoeting van de contrasterende personages. De muziek vormt hierbij een universele verbinding tussen de personages, maar creëert tegelijkertijd een hechte band tussen voorstelling en publiek.

Het is de muziek van de Franse componist Claude Debussy die centraal staat in Le Cabaret du Faune. Door zijn vrienden werd hij gekscherend Faun genoemd. Debussy liet zich inspireren door de kunst, muziek en cabaret die zo kenmerkend was voor de tijd van het impressionisme. Inspiratie had hij daartoe genoeg: hij begaf zich in artistieke kringen vol schrijvers, componisten en kunstenaars. De muziek van Debussy kent vele verschillende kleuren en thema’s die ook een tegenstrijdigheid in zich dragen. Het maakt zijn muziek uitermate geschikt voor deze voorstelling.

Le Cabaret du Faune is een voorstelling gemaakt door mezzo-sopraan Romie Estèves, regisseur Benjamin Prins en pianist Nicolas Kruger. Samen zoeken zij naar de juiste balans tussen de verschillende disciplines zoals theater en muziek waarbij zij de ideeën van metamorfose en de kracht van de muziek richten tot het publiek.

Le Cabaret du Faune is een coproductie van Opera Zuid met La Marginaire.

Vanaf zondag 9 mei 2021 zal de voorstelling online worden getoond via ons Youtube-kanaal www.youtube.com/operazuid​.

Werktheater Opera Zuid

Le Cabaret du Faune is onderdeel van Werktheater Opera Zuid: een reeks innovatieve theatrale concerten en voorstellingen waarin klassieke zang het vertrekpunt vormt voor onverwachte en verrassende ontmoetingen tussen artistieke expressievormen zoals muziek, dans, mode, beeldende kunst, poëzie & literatuur. Hiermee willen wij het genre “opera” verder verbreden, verdiepen én ontwikkelen. Verwondering en dialoog met de artiesten staan hierbij centraal. En verrassing. Verwacht in Werktheater Opera Zuid daarom het onverwachte!

Cast

concept, mezzo-sopraan Romie Estèves
concept, pianist Nicolas Kruger

Creatives

regie Benjamin Prins
licht Steeve Dechelote
kostuums Danièle Barraud

Foto

Video

Partners