Le nozze di figaro (1991)

Wolfgang Amadeus Mozart

23 februari ’91 > 13 maart ’91
Regie Giles Havergal
Muzikale Leiding Salvador Mas Conde

Info

Figaro, de vroegere barbier van Sevilla, is in dienst van graal Almaviva. Voor zijn huwelijk met Susanna, het kamermeisje van de gravin, heeft Figaro toestemming nodig van de graal. Deze heeft zojuist in een grootmoedige bui afstand gedaan van zijn recht op de eerste nacht met de bruiden van zijn personeel. De verwoede rokkenjager heeft hier echter spijt van, bekoord als hij is door de lieftalligheid van Susanna.
De gravin en Susanna willen de graaf nu straffen voor zijn overspelig gedrag en er tegelijkertijd voor zorgen dat het grafelijke paar weer in liefde wordt hereend.
Op de trouwdag van Figaro en Susanna speelt Susanna de graaf een briefje in handen een uitnodiging voor een rendez-vous. Niet Susanna gaat echter naar het rendez-vous, maar de als Susanna verklede gravin. Door de donkere tuin misleid meent Almaviva dat het Susanna is met wie hij zijn hartstochtelijke spel speelt. Het komt tot de onvermijdelijke ontknoping. De graaf heeft zijn lesje geleerd en belooft eeuwige trouw.

Tijdens dit alles speelt zich nog het een en ander af, zoals de intrige tussen Marcellina en Figaro Marcellina, een dame van rijpere leeftijd, is in het bezit van een schuldbekentenis, waarin Figaro zich tot een huwelijk met haar heeft verplicht.  Maar als op het laatste moment blijkt dat zij Figaro’s moeder is, en dokter Bartolo zijn vader, is ook dit probleem uit de wereld.

Laatste hoofdpersoon in het web der verwikkelingen is Cherubino, de page van de graaf. Met vallen en opstaan moet hij zijn weg in de liefde vinden. Hij is verliefd op iedere vrouw, vooral op de gravin. De woedende graaf schuift Cherubino af naar het leger. Maar de page weet aan de waakzaamheid van zijn heer te ontsnappen door zich in vrouwenkleren te steken. Ten slotte vindt ook hij zijn geluk in de armen van het dienstmeisje Barbarina.

Cast

Figaro Nicholas Folwell
Susanne Almaviva Priti Coles
Barbarina Mariëlle Sweelssen
Doktor Bartolo Hans Scheijen
Marcellina Susan McCulloch
Cherubino Marie-Ange Todorovitch
Graaf Almaviva Roger Smeets
Don Basilio Robin Leggate
Gravin Almaviva Sheri Greenawald
Antonio Julian Hartman
Don Curzio Nico Schaap
Bruidsmeisje Anja Vincken
Bruidsmeisje Angelina Ruzzafante

Creatives

Regie Giles Havergal
Muzikale leiding Salvador Mas Conde
Decor- en kostuumontwerp Sue Blane
Lichtontwerp Manny Dassen
Choreografie Sue Lefton
Decor / kostuums / rekwisieten Welsh National Opera
Assistent dirigent Joan Grimaltt
Orkest Limburgs Symphonie Orkest
Koor Studenten Conservatorium Maastricht