L’ETOILE (1993)

Alexis-Emmanuel Chabrier

16 september ’93 > 10 oktober ’93
Regie Christopher Alden
Muzikale Leiding Emmanuel Joel

Info

Plaats van handeling: de hoofdstad van het Koninkrijk der 36 Koninkrijken.

Het is gebruikelijk de verjaardag van Zijne Majesteit Koning Ouf I op te luisteren met het spektakel van een openbare executie. Dit jaar wordt pas op het allerlaatste moment een slachtoffer gevonden: de marskramer Lazuli slaat, zonder het zelf te beseffen, Zijne Majesteit hoogst persoonlijk in het gezicht.

Vlak voor de terechtstelling vertelt de hof-astroloog Siroco aan Koning Ouf I, dat Zijn lot en het lot van de ter dood veroordeelde marskramer met elkaar verbonden zijn. Zijne Majesteit ziet zich nu gedwongen het leven van Lazuli, koste wat het kost, veilig te stellen en het hem aan niets te laten ontbreken. Deze moeilijke taak is aanleiding tot doldwaze avonturen: een heimelijke vlucht van Lazuli met zijn beminde prinses Laoula, een klopjacht op beide geliefden, een misschien wel dodelijk schot…, en een verwoede poging de tijd stil te zetten! Maar eind goed, al goed: Lazuli mag met zijn Laoula trouwen, en wordt zelfs tot troonopvolger van Koning Ouf I benoemd.

l’Etoile is een komische opera met een serieuze ondertoon en doet, ondanks de jarenlange veronachtzaming van zijn schepper, in lichtvoetigheid niet onder voor het werk van een Gioacchino Rossini of een Jacques Offenbach. List, liefde, tijd en toekomst zijn de ingrediënten van een opera die wordt bevolkt door personages met merkwaardige namen, maar aan wie niets menselijks vreemd is.

Cast

Lazuli, Marskramer Kimberly Barber
Koning Ouf I Christian Jean
Prinses Laoula Gianna Corbisiero
Siroco Jean Brun
Herisson de Porc-epic Michel Vaissière
Aloés Valérie Marestin
Tapioca Marc Laho
Hoofd van de politie Michel Vaissière
Zalzal Harrie Teeuwen
Patacha Patrick Henckens

Creatives

Decorontwerp Paul Steinberg en Carol Bailey
Kostuumontwerp Gabriel Berry
Lichtontwerp Adam Silverman
Orkest Limburgs Symphonie Orkest
Koor Het Zuidelijk Theaterkoor

Media

‘Chabriers cabareteske satire in Franse operettestijl van Opera Zuid’

NRC

Foto