ORFEO ED EURIDICE (2005)

Christoph Willibald von Gluck

19 februari ’05 > 15 maart ’05
Regie Joan Font
Muzikale Leiding Jos van Veldhoven

Info

Orfeo rouwt bij de graftombe van zijn gestorven geliefde, de nimf Euridice. Amor kondigt aan dat de goden medelijden met Orfeo hebben en dat hij de onderwereld af mag dalen om zijn geliefde uit het schimmenrijk terug te halen. Er wordt hem echter één voorwaarde gesteld: vóórdat hij de Styx oversteekt, mag hij niet naar haar omkijken en haar ook niet uitleggen waarom. Orfeo hoopt de test te kunnen doorstaan door de kracht van zijn liefde en met hulp van Amor.
Bij de ingang van de onderwereld vragen de furiën het driekoppige monster Cerberus Orfeo te doden. Deze weet met zijn muziek de furiën te vermurwen.
Orfeo’s wens om Euridice te vinden wordt door de geesten vervuld. Euridice is dolgelukkig weer bij Orfeo te zijn, maar begrijpt niets van zijn afwijzende houding en begint aan zijn liefde voor haar te twijfelen. Als zij hem smeekt haar aan te kijken, vergeet Orfeo voor een moment zijn belofte aan de goden en draait zich om. Direct daarop sterft Euridice en Orfeo volgt haar terug naar de onderwereld. Daar wordt hij door Amor tegengehouden. Aangezien Amor medelijden heeft met Orfeo, brengt hij Euridice wederom tot leven.

Cast

Orfeo Monique Scholte
Euridice Annelie Brinkhof
Amor Lenneke Ruiten
Verteller Marc Krone

Creatives

Regie Joan Font
Muzikale leiding Jos van Veldhoven
Decorontwerp Damián Galán
Kostuumontwerp Maite Alvarez
Lichtontwerp Albert Faura
Choreografie Montse Colomé
Koordirigent Ludo Claesen
Orkest Limburgs Symphonie Orkest
Koor Koor Conservatorium Maastricht

Media

‘Dansende furieën in een lichte Orfeo’

NRC

Foto