RIGOLETTO (2015)

Giuseppe Verdi

13 november ’15 > 15 december ’15
Regie Stefán Baldursson
Muzikale Leiding Per-Otto Johansson

Info

EERSTE AKTE De Hertog, een rijke vrouwenversierder, en zijn vrienden vieren feest en hebben lol. Een van de jongens vertelt dat hij heeft ontdekt dat Rigoletto, de vertrouweling van de Hertog, in het geheim een jonge vriendin heeft en haar thuis verborgen houdt. Ze besluiten de volgende dag naar Rigoletto’s huis te gaan om hem een lesje te leren.
Dan stormt Monterone binnen en beschuldigt de Hertog ervan zijn dochter misbruikt te hebben. Rigoletto lacht hem uit en beschuldigt hem van verraad, waarop Monterone een vloek uitspreekt over beide mannen. Rigoletto is danig van de kaart. Monterone wordt door bodyguards van de Hertog hardhandig afgevoerd.
Onderweg naar huis ontmoet Rigoletto een huurmoordenaar, Sparafucile, die hem aanbiedt tegen een kleine vergoeding zijn vijand te vermoorden. Eenmaal thuis verandert Rigoletto van een cynische grappenmaker in een liefhebbende vader. Hij houdt van zijn dochter, Gilda, die hij voor de buitenwereld verborgen houdt. Als Rigoletto weer weg is, komt de Hertog langs. Hij geeft zich uit als arme student en verklaart Gilda de liefde. Zij valt als een blok voor hem. Nadat ook hij weer weg is, komen zijn vrienden om de zogenaamde vriendin van Rigoletto te ontvoeren. Dat doen ze ook, maar in werkelijkheid ontvoeren ze Gilda.

TWEEDE AKTE De Hertog is wanhopig omdat zijn nieuwe liefje is verdwenen, maar als zijn vrienden hem vertellen dat ze de vriendin van Rigoletto in zijn privévertrekken hebben opgesloten, beseft hij dat het om Gilda moet gaan. De volgende morgen komt Rigoletto bij de Hertog. Hij zoekt zijn dochter. De vrienden steken de draak met hem, maar gaandeweg krijgen ze door wat ze gedaan hebben. Plotseling verschijnt Gilda. Het is iedereen duidelijk dat ze met de Hertog naar bed is geweest. Ze geeft dat ook toe, en zegt dat ze van hem houdt. Haar vader besluit meteen de stad te verlaten met zijn dochter. Hij haat de Hertog en wil hem dood hebben, maar Gilda smeekt hem de Hertog te laten leven.

DERDE AKTE Rigoletto en Gilda gaan naar de bar van Sparafucile, waar de Hertog op bezoek is. Ze bespieden hem en zien hoe de Hertog flirt met Maddalena, Sparafucile’s zus, en haar belooft met haar te zullen trouwen. Gilda, nog steeds verliefd, is geschokt en wil weg. Rigoletto zegt dat ze vast moet gaan, verkleed als man, maar dat hij zelf nog moet blijven. Hij gaat naar Sparafucile en huurt hem in om de Hertog te vermoorden. Als Maddalena daar achter komt, probeert ze haar broer te overtuigen de Hertog in leven te laten, en in plaats van hem de eerste de beste gast die hun bar binnenkomt te vermoorden en net te doen of hij zijn opdracht heeft uitgevoerd. Gilda, die teruggekomen is, hoort dit door een open raam. Ze hoort ook dat het haar vader is die opdracht heeft gegeven de Hertog te vermoorden en dat Maddalena verliefd op de Hertog is, Gilda besluit haar leven te geven om de Hertog te redden en gaat, nog steeds vermomd als man, naar de voordeur. Daar staat Sparafucile klaar en steekt haar neer.
Als Rigoletto bij Sparafucille aankomt, zegt de huurmoordenaar dat de klus geklaard is en geeft hem een zak met het lichaam van, naar later blijkt, Gilda.
Gilda, die nog niet dood is, vraagt haar vader om vergiffenis en sterft in zijn armen. De vloek van Monterone is uitgekomen.

Cast

Rigoletto Anders Larsson
Gilda Anna Emelianova
Il Duca di Mantova Elmar Gilbertsson
Sparafucile Emanuela Cordaro
Maddalena Veerle Sanders
Il Conte di Ceprano Henk van Heijnsbergen
Marullo Willem de Vries
Il Conte di Monterone Ruben Plantinga
Il Conte di Monterone Marcel van Dieren
La Contessa di Ceprano Saskia Voorbach
Matteo Borsa John Zuckerman
Giovanna Marieke Koster
Dochter Il Conte Monterone Eliane Feijen
Bodyguard van Il Duca di Mantova Fabian Homburg

Creatives

Regie Stefán Baldursson
Muzikale leiding Thórunn Thorgrimsdóttir
Decorontwerp Thórunn Thorgrimsdóttir
Kostuumontwerp Ingibjörg Jara Sigurdardottir
Lichtontwerp Páll Ragnarsson
Orkest philharmonie zuidnederland
Koor theater koor opera zuid
Koordirigent Tjitte de Vries

Media

Opera Zuid houdt als benefiet met Rigoletto.

Opera Zuid viert 25-jarig bestaan met eigentijdse Rigoletto.

Vlakke Rigoletto ontbeert elke emotie.

Opera Zuid viert feest met vloek, wraak en moord in ‘Rigoletto’.

Foto