RUSALKA (2007)

Antonin Dvorák

3 maart ’07 > 3 april ’07
Regie David Prins
Muzikale Leiding Stefan Veselka

Info

Er was eens… een kleine meermin, Rusalka geheten. Zij wilde dolgraag een menselijk gedaante hebben om de jonge prins voor zich te winnen…

In het bos
De boselfen plagen de watertrol. Rusalka verteld hem verliefd te zijn op een prins en daarom vrouw te willen worden. De watertrol waarschuwt haar voor de gevaren, maar ze slaat zijn advies in de wind en vraagt de toverkol haar te helpen. Deze kan van haar een vrouw maken, maar stelt als voorwaarde dat Rusalka niet meer spreekt. De prins is op jacht in het bos als Rusalka als vrouw aan hem verschijnt. Hij neemt haar mee naar zijn kasteel.

Op het kasteel
De kok en de kokkin bereiden het bruiloftsmaal voor. De prins probeert Rusalka te beminnen, maar krijgt nauwelijks respons. De prinses onderbreekt hun samenzijn en voert de prins met zich mee. De watertrol zegt dat Rusalka niet zomaar kan terugkeren in de waterwereld als zij de liefde van de prins verspeelt. Als het Rusalka tijdens het bal duidelijk wordt dat de prins voor de prinses kiest, vlucht ze het kasteel uit. De prinses wijst de prins uiteindelijk af.

In het bos
De toverkol vertelt Rusalka dat er prinselijk bloed moet vloeien om terug te kunnen keren naar de waterwereld. Als blijkt dat Rusalka niet bereid is haar prins te doden, wordt zij definitief verstoten door de meerminnen. De kok en de kokkin komen de toverkol om raad vragen om de zieke prins te genezen. Als de watertrol verschijnt vluchten ze. De boselfen plagen de watertrol. De prins is rillend van de koorts op zoek naar Rusalka. Hij vraagt aan haar om hem van het leven te verlossen. Rusalka kust hem waarop de prins sterft.

Cast

Rusalka Annemarie Kremer
Prins Jeroen Bik
Prinses Francis van Broekhuizen
Watertrol Frank Blees
Toverkol Klara Uleman
Kok Marcel van Dieren
Kokkin Helen Lepalaan
Jager Alexander Schröder
Eerste boself Machteld Vennevertloo
Tweede boself Fenna Ograjensek
Derde boself Hadewijch Voorn

Creatives

Regie David Prins
Muzikale leiding Stefan Veselka
Decor- en lichtontwerp Reier Pos
Kostuumontwerp Marrit van der Burgt
Choreografie Marishka van Loon
Koordirigent / Assistent dirigent Tjalling Wijnstra
Orkest Limburgs Symphonie Orkest
Koor Het Zuidelijk Theaterkoor

Media

‘Sprookjesachtige ‘Rusalka’ bij Opera Zuid’

‘Sprookjesopera zonder ommehaal, archaïsch en musicalachtig’

Foto