TOSCA (1996)

Giacomo Puccini

31 oktober ’96 > 23 november ’96
Regie Eric Vigié
Muzikale Leiding Guido Ajmone-Marsan

Info

Rome zucht onder de gewelddadige hand van politie-chef Scarpia. De voormalige consul van de stad, Cesare Angelotti, houdt zich voor hem schuil in een kapel, waar de schilder Mario Cavaradossi werkt aan een schilderij van de Madonna. Zijn geliefde, de gevierde operazangeres Floria Tosca, zoekt hem daar op, en ontdekt per toeval Angelotti’s schuilplaats. De schilder bezweert haar zijn vriend niet te verraden.
Scarpia heeft zijn zinnen gezet op Tosca. Hij neemt Cavaradossi gevangen en martelt hem om hem Angelotti’s schuilplaats te ontfutselen. Cavaradossi weet vol te houden, maar wanneer Tosca haar geliefde hoort kermen onder de mishandelingen, slaat ze door en vertelt Scarpia alles. Scarpia belooft haar Cavaradossi te sparen, als zij voor één uur de zijne zal zijn. Cavaradossi zal dan slechts voor de schijn geëxecuteerd worden, om Scarpia voor gezichtsverlies te behoeden. Tosca stemt met zijn voorstel in, maar wanneer Scarpia zijn beloning opeist, steekt ze hem met een dolk neer.

Cavaradossi wacht het executiepeloton op de Engelenburcht. Tosca ziet de voltrekking met een gerust hart tegemoet – het is immers maar schijn? Maar wanneer Cavaradossi na de geweersalvo’s levenloos op de grond blijft liggen, wordt Tosca duidelijk dat Scarpia haar gruwelijk verraden heeft: haar geliefde is dood. Wanneer de wachters komen om haar vast te nemen voor de moord op Scarpia, ziet zij nog maar één uitweg. Ze springt van de burchtmuur, een zekere dood tegemoet.

Cast

Floria Tosca Karen Notare
Cavaradossi Nikolai Vassiliev
Baron Scarpia Henk Smit
Cesare Angelotti Henk van Heijnsbergen
Il sagrestano Tom Haenen
Spoletta Rein Kolpa
Sciarrone Emile Godding
Un carceriere Laurent van Gulik

Creatives

Regie Eric Vigié
Muzikale leiding Guido Ajmone-Marsan
Decor- en kostuumontwerp Eric Vigié
Lichtontwerp Eric Vigié/John Bishop
Koordirigent Louis Buskens
Orkest Het Brabants Orkest
Koor Brabant Koor

Media

‘Tosca: lijkboekhouding blijft kloppen’

NRC

Foto