TOSCA (2013)

Giacomo Puccini

16 mei ’13 > 1 juli ’13
Regie Nicola Glück
Muzikale Leiding Stefan Veselka

Info

Rome zucht onder de gewelddadige hand van politiechef Scarpia. De voormalige consul van de stad, Cesare Angelotti, houdt zich voor hem schuil in een kapel, waar de schilder Mario Cavaradossi werkt aan een schilderij van de Madonna. Zijn geliefde, de gevierde operazangeres Floria Tosca, zoekt hem op en ontdekt per toeval Angelotti’s schuilplaats.
Scarpia heeft zijn zinnen gezet op Tosca. Hij neemt Cavaradossi gevangen en martelt hem om hem Angelotti’s schuilplaats te ontfutselen. Cavaradossi weet vol te houden, maar wanneer Tosca haar geliefde hoort kermen onder de mishandelingen, slaat ze door en vertelt Scarpia alles. Scarpia belooft haar Cavaradossi te sparen, als zij alles voor hem doet wat hij wil. Cavaradossi zal dan slechts voor de schijn geëxecuteerd worden, om Scarpia voor gezichtsverlies te behoeden. Tosca stemt met zijn voorstel in, maar wanneer Scarpia zijn beloning opeist, steekt ze hem met een dolk neer.
Cavaradossi wacht het executiepeloton, toch ziet Tosca de voltrekking met een gerust hart tegemoet – het is immers maar schijn? Echter, wanneer Cavaradossi na de geweersalvo’s levenloos op de grond blijft liggen, begrijpt Tosca dat Scarpia haar gruwelijk verraden heeft. De wachters komen om haar te arresteren voor de moord op Scarpia en ziet zij nog maar één uitweg. Ze springt van de burchtmuur, een zekere dood tegemoet.

Cast

Floria Tosca Capucine Chiaudani
Mario Cavaradossie Adriano Graziani
Il Barone Scarpia Daniel Henrik
Cesare Angelotti Marcel van Dieren
Il Sagrestano Martijn Sanders
Spoletta Elmar Gilbertsson
Sciarrone Rubèn Plantinga
La marchesa Attavanti Marjolein Bonnema
Il Sacerdote Tjitte de Vries

Creatives

Regie en lichtontwerp Nicola Glück
Muzikale leiding Stefan Veselka
Decor- licht- en kostuumontwerp Pia Oertel
Koordirigent Tjitte de Vries
Het Brabants Orkest

Media

‘Tosca met kleerscheuren’

‘Puccini’s Tosca van Opera Zuid een zeer geslaagde uitvoering’

Foto