UN BALLO IN MASCHERA (2018)

Giuseppe Verdi

17 mei ’18 > 30 juni ’18
Regie Waut Koeken
Muzikale Leiding Karel Deseure

Info

Un Ballo in Maschera is gebaseerd op het toneelstuk Gustave III ou Le bal masqué van Eugène Scribe over de Zweedse koning Gustav III, die in 1792 tijdens een gemaskerd bal vermoord werd. Op last van de censuur moest Verdi, tot zijn grote ergernis, de personages en de plaats van handelingen veranderen. Ondanks talrijke aanpassingen is deze opera door de eeuwen heen een meeslepend en duister drama gebleken. Het intrigerende verhaal over ongeoorloofde liefde, voorspellingen, verraad, samenzweringen en een koningsmoord wordt door Opera Zuid gebracht in de originele ongecensureerde Zweedse versie.

Verhaal

Samenzweerders hebben het voorzien op koning Gustav III van Zweden. Ondanks waarschuwingen van zijn vriend en adviseur Ankaström en de voorspellingen van helderziende Mme Ulrica Arvedson, weigert Gustav het dreigend gevaar onder ogen te zien. Al zijn aandacht gaat uit naar Amelia, de vrouw van Ankaström. Deze liefde is wederzijds. Tijdens een heimelijke ontmoeting tussen Gustav en Amelia, verschijnt onverwacht Ankaström. Hij herkent zijn gesluierde vrouw niet en wendt zicht tot Gustav, die hij wil beschermen tegen de samenzweerders. Om hen om de tuin te leiden, wisselen beide heren van kleding. Eenmaal aangekomen in de stad richten de samenzweerders zich tot de vermeende koning. Amelia werpt zich tussenbeide, waardoor haar identiteit onthuld wordt. De samenzweerders bespotten Ankaström, waarop deze zich aansluit bij de vijanden van de koning. Tijdens een gemaskerd bal volgt de onafwendbare ontknoping waarmee de voorspelling van Mme Arvedson in vervulling gaat.

Un Ballo in Maschera was een coproductie van Opera Zuid met Opéra National de Lorraine, Les Théâtres de la Ville de Luxembourg en Angers Nantes Opéra.

Cast

Gustavo III Adriano Graziani
Renato Anckarström Jason Howard
Amelia Jannelieke Schmidt
Oscar Kristina Bitenc
Mme. Ulrica Arvedson Melanie Forgeron
Horn Huub Claessens
Cristiano Rick Zwart
Ribbing Kazuma Goto
Il Primo Giudice Russell Hibberd
Un Servo di Amelia Jacques de Faber
Danser Jean-Philippe Guilois
Danser Aya Yasuda
Danser Daphne de Drue
Danser Bram De Beul

Creatives

Regie Waut Koeken
Muzikale leiding Karel Deseuse/Klaas-Jan de Groot
Decor- en kostuumontwerp Luis F. Carvalho
Lichtontwerp Nathalie Perrier
Choreografie Klaas-Jan de Groot
Koordirigent Klaas-Jan de Groot
Orkest philharmonie zuidnederland
Koor Theaterkoor Opera Zuid

Media

Foto