WERTHER (2017)

Jules Massenet

10 november ’17 > 10 december ’17
Regie Sybrand van der Werf
Muzikale Leiding Pieter-Jelle de Boer

Info

Regisseur Sybrand van der Werf plaatst deze aandoenlijke, melancholische opera op het snijvlak van werkelijkheid en illusie. De realiteit waarin we willen leven bepaalt de keuzes die we maken. Maar wat als je, net als Charlotte, geen keus hebt?

Werther is een onbegrepen en overgevoelige jongen die de rest van zijn leven wil delen met zijn grote liefde Charlotte. Ze is echter al verloofd met Albert. Zelfs nadat Charlotte een paar maanden met Albert getrouwd is, verklaart Werther opnieuw zijn liefde voor haar. Ze wijst hem opnieuw af en stuurt hem weg. Maar hij kan Charlotte niet uit zijn gedachten krijgen en hij blijft proberen haar voor zich te winnen door aanhoudend liefdesbrieven te sturen. Door haar afwijzingen wordt Werther steeds depressiever. Hij speelt zelfs met het idee van zelfmoord. Op kerstavond herleest Charlotte alle liefdesbrieven die Werther haar stuurde. Opeens staat Werther voor haar en doet een laatste poging om Charlotte voor zich te winnen. Radeloos rent Charlotte weg, waardoor Werther besluit een einde te maken aan zijn lijden. Door een gruwelijke winterstorm haast Charlotte zich naar Werther en geeft uiteindelijk toe dat ze altijd van hem heeft gehouden. Maar ze is te laat, hun eerste kus is meteen zijn laatste.

Werther is een typisch romantische opera vol weltschmerz. Met deze opera breekt Massenet definitief met de traditie van de Franse Grand Opéra en concentreert hij zich op geloofwaardige menselijke relaties, daarbij geholpen door het psychologische en dramaturgische raamwerk van Goethes roman Die Leiden des jungen Werthers. Je wordt meegenomen in een gekwelde wereld door het verhaal van enerzijds een jongeman die moet bezwijken voor zijn eigen passie en anderzijds een jongedame die moet leren leven in een ongekozen realiteit.

Werther wordt in het Frans gezongen met Nederlandse boventiteling

Cast

Werther Eric Fennell
Charlotte Florieke Beelen
Albert Ivan Thirion
Sophie Anna Emelianova
Johan Marcel van Dieren
Schmidt Marcel Reijans
Le Bailli Jean Manuel Candenot
Kätchen Liza Lozica Vjera
Brühlmann Noah Schaul
Understudy Werther Papuna Tchuradze

Creatives

Director Sybrand van der Werf
Musical director Pieter-Jelle de Boer
Set design Eric Goossens
Costume design Jorine van Beek
Light design Alex Brok
Dramaturgy Bart Boone
Orchestra philharmonie zuidnederland
Choir Limburgse Koorschool Kokoz

Media

‘An opera that will also appeal to young people.’

‘…with the appointment…of Waut Koeken, the company seems to have its flag on top again.’

‘From overstatement to understatement: it is clear that a new wind is blowing at Opera Zuid now that intendant Waut Koeken is in charge there. This second production…is characterized by a pleasant kind of idiosyncrasy.’

‘Koeken also delivers on the promise of working with young talent…’

‘Eric Goosens’ decor was of sublime simplicity and effectiveness.’

‘Werther by Opera Zuid is an admirable musical drama’

‘Opera Zuid is embarking on new work with tightly directed work’ (..) ‘…accessible to a wide audience.’ (…) ‘…Opera Zuid has taken a new path.’

Foto

Video