Seizoen ’25/’26

Sterrenstof en Stuivers
Zal er in donkere tijden nog gezongen worden? – deze vraag stelt Bertolt Brecht in zijn indringende gedicht Aan ons nageslacht.
Het antwoordt luidt uiteindelijk, volmondig en uitbundig: JA!
En dat is ook het antwoord dat Opera Zuid hartstochtelijk uitzingt: ook dán zal er gezongen worden, óver de donkere tijden! En door dit zingen zien we weer lichtsprankels aan de hemel, gensters en sterrenstof van inspiratie, hoop, menselijkheid en verbinding. 

Seizoen ’25/’26
Met trots en blijdschap willen we iedereen uitnodigen voor de sprankelende en sterrenstralende voorstellingen van ons komende seizoen. Prikkelende titels, verrassende interpretaties, nieuwe creaties, unieke samenwerkingen en weergaloze artiesten dragen bij aan het licht waar Brechts antwoord over gaat. En ook u, lief publiek, draagt bij aan dat licht!
De verbinding van humor en ernst, schuring en scherts, poëzie en pijn, maatschappijkritiek en menselijkheid – én een lichte toets bij het omgaan met donkere thema’s, tekenen dit nieuwe seizoen. Schoonheid en speelsheid lichten het donker op.

Weill en Brechts Driestuiversopera en Chabriers L’Étoile (de ster) zijn allebei op subliem-eigen wijze een satirische spiegel van een maatschappij in malaise, door op het operatoneel de absurditeit te bevragen van het wereldtoneel – niet in de laatste plaats door de (soms absurde) conventies van het operagenre zélf voor het voetlicht te brengen.
Het is adembenemend, hoeveel nieuwe actualiteit deze twee opera’s, beide ontstaan in een periode van intense worsteling met, en diepe bezorgdheid om, democratie, er dag na dag bijkrijgen…

Die Dreigroschenoper – theater dat vervoert, opzweept en nazindert
De ‘bedelaarsopera’ (Die Dreigroschenoper) van Weill en Brecht stelt op ongepolijste en cabareteske wijze de vraag hoeveel moraliteit mogelijk is en waard is in armoede en uitzichtloosheid, aan de onderkant van de maatschappij. Klassiek, cabaret, jazz en chanson smelten samen in een zinnenprikkelende voorstelling met Maarten Heijmans als vervaarlijke en verleidelijke gangster Mackie Messer.

L’Étoile – pijnlijk herkenbaar en vol verrassingen
In Emmanuel Chabriers L’Étoile wordt precies omgekeerd de top in het ondergoed gezet: de opera zou als ondertitel kunnen hebben: ‘de domheid regeert’. Koning Ouf – anagram van fou: idioot – regeert met groteske grilligheid. L’Etoile gaat daarmee over de waanzin van de macht – maar ook over de waanzinnige macht van de liefde. En daar is weer een ster van hoop.

Atman! – op weg naar thuis
Liefde is ook een drijvende kracht in de nieuwe familieopera (8+) van stercomponist Leonard Evers en grootmeester van de poëtische verbeelding, auteur Bart Moeyaert. Atman loopt als een kleine Odysseus door de stad, op zoek naar zijn thuis. We worden uitgedaagd na te denken waar of wat thuis is. Andermaal – helaas – een pijnlijk actueel thema; is ‘thuis’ de plek waar we geboren zijn, waar we ‘thuishoren’, of kan de wereld zelf ook ‘vreemd’ en geheimzinnig zijn? Atman! doet ons beseffen dat er geen grenzen bestaan aan de fantastische dimensie van ons bestaan.

Les Enfants Terribles hypnotiserend, filosofisch, poëtisch, met een donkere rafelrand
Deze fantastische dimensie is ook waar Philip Glass’ opera Les Enfants Terribles (de verschrikkelijke kinderen) ons mee confronteert: hoe verbinden we trauma en droom, waan en waarheid, in een hypnotiserende wereld waarin fantasie en werkelijkheid niet meer van elkaar te onderscheiden zijn?

Happy End – Buurt Opera Malpertuis
Onze Buurt Opera Malpertuis (BOM), verdiept op unieke wijze al deze thema’s en gaat aan de slag met Weill en Brecht als uitgangspunt: er komt zowel een vraagteken als meerdere uitroeptekens achter de titel: Happy End.

Drie stuivers: een fortuin
Dankzij unieke, liefdevolle en vernieuwende samenwerkingsverbanden die we met onze partners als Philzuid, Toneelgroep Maastricht, Theater aan het Vrijthof, PLT, Parktheater Eindhoven, en landelijk met De Nationale Opera en de Nederlandse Reisopera aangaan, worden drie stuivers een onschatbaar en onmetelijk fortuin.

Sterrenstof verstuiven
Ja, ‘wij zijn sterrenstof’ – niet alleen in de poëtische gedachte van Shakespeare (’the stuff that dreams are made of’) maar ook een fysieke én maatschappelijke realiteit. Een realiteit die tot stand komt en bestaat in luisteren naar elkaar. Deze ingewikkelde maar wondermooie veelstemmigheid en weerbarstige samenzang zorgt voor empathie en heet: democratie. 
Ja, er zal gezongen worden in donkere tijden – en ja, die zang zal, als ú erbij bent, sterrenstof verstuiven!

Waut Koeken
Artistiek en algemeen directeur Opera Zuid

In hommage aan de ons veel te vroeg ontvallen Pierre Audi (1957-2025), onvermoeibaar voorvechter van de vernieuwing van het medium opera.