L’elisir d’amore (2021)
Gaetano Donizetti
23.05.21 > 23.08.21

Regie Marcos Darbyshire
Muzikale Leiding Enrico Delamboye
OperaZuid_B210130 (2)

INFO

Op zondag 23 mei om 20:00 uur presenteerde Opera Zuid in coproductie met Nederlandse Reisopera en De Nationale Opera – de livestream-première van L’elisir d’amore op het internationale platform OperaVision. Met een jonge talentvolle cast afkomstig van De Nationale Opera Studio.

Het is een zinderende zomeravond in Italië. De lucht hangt vol met de tastbare romantische spanning tussen Adina en Nemorino. Maar ze zijn niet alleen. Een groep vrienden zet hun relatie en sociale status onder druk.

De beetje klungelige Nemorino is in stilte verliefd op de hippe en rijke Adina. Zij doet alsof ze niet verliefd is en speelt een spelletje met hem. Haar afwijzingen en de reacties uit de groep geven Nemorino’s zelfvertrouwen een flinke dreun. Daarom vraagt hij feestganger en afzetter Dulcamara om een “wondermiddel”. Ondertussen doet de zelfverzekerde Belcore er uit eigen belang alles aan om de twee uit elkaar te houden, terwijl de jonge Giannetta vooral bezig is haar eigen populariteit te vergroten. Tegen het ochtendgloren zijn ze niet meer de personen die ze waren.

In de eigentijdse versie van regisseur Marcos Darbyshire is de komische opera L’elisir d’amore van Donizetti een coming of age opera over het verkennen van je eigen identiteit en het verliezen van je onschuld. ‘Er gaat veel gelachen worden, maar eerder mét dan óm de karakters.’

Samen met Rossini en Bellini is Donizetti dé componist van het Italiaanse belcanto uit het begin van de 19e eeuw. In deze zangstijl spelen emotie en klankkleur van de zangers een grote rol. In de aria’s bijvoorbeeld kun je de gedachten, gevoelens en perceptie van de karakters echt ervaren. Hier vindt Darbyshire de mogelijkheid om de personages van binnenuit te laten zien. Want in de regie van Darbyshire staat niet de verhaallijn, maar de verhouding tussen en de psychologische groei van de karakters centraal.

Deze voorstelling werd uitgevoerd in het Italiaans met Engelse ondertiteling.

CAST & CREATIVES

Julietta Aleksanyan Adina
José Romero Nemorino
Martin Mkhize Belcore
Sam Carl Dulcamara
Bibi Ortjens Giannetta
Marcos Darbyshire Regie
Enrico Delamboye Muzikale leiding
Amber Vandenhoeck Decorontwerp
Glen D'haenens Lichtontwerp
Luis F. Carvalho Kostuumontwerp
Pedro Beriso Muzikale arrangement en orkestratie
Julietta Aleksanyan Adina
José Romero Nemorino
Martin Mkhize Belcore
Sam Carl Dulcamara
Bibi Ortjens Giannetta
Marcos Darbyshire Regie
Enrico Delamboye Muzikale leiding
Amber Vandenhoeck Decorontwerp
Glen D'haenens Lichtontwerp
Luis F. Carvalho Kostuumontwerp
Pedro Beriso Muzikale arrangement en orkestratie

FOTO

VIDEO

MEDIA

In L’elisir d’amore blijft de feelgood-finale nu eens uit, ★ ★ ★ ★ recensie de Volkskrant, mei 2021. Bekijk hier het artikel.

L’elisir d’amore met feestende, doodnormale jongeren, recensie Theaterkrant, mei 2021. Lees hier de volledige recensie.

Muzikaal valt er veel te genieten. Vooral van tenor José Romero als Nemorino, ★ ★ ★ recensie Trouw, mei 2021. Bekijk hier de recensie.

So ist eine ganz neue, spritzige Version entstanden, die dank zweier grandioser Sänger für Donizettiglück sorgt. recensie Bachtrack, mei 2021. Bekijk hier de recensie.

‘een overrompelende voorstelling’ recensie De Groene Amsterdammer, mei 2021. Bekijk hier de recensie.

VOORSTELLINGEN

Orphée aux Enfers
21.05.23 > 22.06.23
Der Schauspieldirektor
10.11.23 > 03.12.23
La scala di seta / Il signor Bruschino
17.05.24 > 20.06.24