Buurt Opera Malpertuis 2024

4 juli ’24 > 15 december ’24
Regie Tamara Jongerden en Ginette Puylaert
Muzikale Leiding Tim Sabel

Info

Iedereen heeft wel iets op zijn hart, aan het hart, een gebroken hart of een hart vol liefde. En waar het hart van vol is, loopt de mond van over. Daarom zingen de buurtbewoners operaklassiekers die hun na aan het hart liggen, storten ze hun hart uit in monologen en uiten ze gezamenlijke hartenkreten.

In de jubileumvoorstelling brengt Buurt Opera Malpertuis (BOM) deze verzameling aan hartzeer en hartstocht samen tot één geheel dankzij de muziek; van Puccini tot Andriessen en van Mozart tot Cage. De muzikale begeleiding is in handen van een ensemble van het Conservatorium Maastricht.

Sinds vijf jaar brengen buurtbewoners in de BOM hun verhalen en ervaringen op het podium van Opera Zuid. Samen met regisseur Tamara Jongerden, zangcoach en coregisseur Ginette Puylaert, en muzikaal leider Tim Sabel geven ze – vanuit Studio Malpertuis, de thuisbasis van Opera Zuid – een kijkje in hun leven. Om dit vijfjarig jubileum te vieren laten de deelnemers hun harten spreken en creëren ze, met hart en ziel, een muziek-theatrale collage-voorstelling.

De BOM is een samenwerking tussen Opera Zuid, Conservatorium Maastricht, Trajekt en de Kunstketel en wordt mede mogelijk gemaakt door Cultuurmakers Maastricht, Fonds voor Cultuurparticipatie en Gemeente Maastricht.

De foto is gemaakt tijdens Blijft u aan de lijn (BOM 2023) door Bjorn Frins.

IN GESPREK MET ZANGCOACH EN COREGISSEUR GINETTE PUYLAERT

Wat is er bijzonder aan Buurt Opera Malpertuis?

‘Ik vind het waanzinnig mooi dat de BOM een voortdurende wisselwerking is tussen buurtbewoners, musici en artistiek team, maar ook tussen mensen van verschillende culturele achtergronden en tussen generaties – van kinderen tot ouderen. Bovendien gaan onze voorstellingen altijd over de mensen die op het toneel staan en wat zíj́ te vertellen hebben. We horen letterlijk de stem van de mensen uit Maastricht. Vorig seizoen vertelde een van de buurtbewoners haar persoonlijke verhaal in het dialect, dat was zo tof. Je voelde de herkenning in het publiek; van de ene kant omdat een persoonlijk verhaal juist heel herkenbaar kan zijn voor véél mensen, maar ook omdat zij hun ‘moedertaal’ sprak en niet Nederlands, of bijvoorbeeld Italiaans zoals in veel opera’s gebeurt. Daarnaast vertellen wij het verhaal altijd in meerdere lagen, dus er is nooit alléén het (gesproken of gezongen) woord, maar het wordt versterkt door beweging en/of muzikale elementen.’

Hoe creëren jullie een Buurt Opera Malpertuis-voorstelling?

‘Dat gaat heel organisch en met alle deelnemers samen. We worden vaak geïnspireerd door muziekstukken die deelnemers aandragen, of door toevalligheden tijdens het maakproces of een eerder seizoen (zoals de telefoon uit Blijft u aan de lijn, 2023). Als Tamara, Tim en ik daaruit een thema hebben gekozen, volgt de gezamenlijke experimenteerfase; we praten, brainstormen en onderzoeken wat we precies willen zeggen met de voorstelling. Vervolgens gaan we concreet aan de slag met drie onderdelen. Ik werk met de buurtbewoners onder andere aan de zangstukken. Regisseur Tamara werkt aan de gesproken teksten en het toneelspel of improvisaties. En Tim, de muzikaal leider, creëert samen met de musici van het conservatorium het muzikale web dat de hele voorstelling verbindt.’

Wat is de rol van de stem en van zingen bij Buurt Opera Malpertuis?

‘De taak van het creatieve team (Tamara, Tim en ik) is om de buurtbewoners te helpen hun stem en hun verhalen te vinden. Samen proberen we de kwaliteiten en krachten die zich in hen schuilhouden te (her)ontdekken. Als dat lukt krijg je een heel bijzondere uitvoering, die helemaal ‘eigen’ wordt gemaakt samen met de deelnemers.

Daarnaast ontdekken de spelers in de zangstudio vaak iets nieuws in hun stem; hoe ze meer volume maken, maar bijvoorbeeld ook dat ze ruimte mogen innemen met hun stem, sprekend of zingend. Dat geldt net zo goed voor de kinderen die meedoen. Ouders vertellen dat ze hun kind zien groeien; dat ze zichzelf meer durven te laten zien, op school en thuis.

En het is mooi om te merken hoe de band tussen kinderen, volwassenen en studenten van het conservatorium ontstaat. Op een gegeven moment zitten ze allemaal samen te lunchen, als één grote familie. Ook dat is de kracht van muziek in Buurt Opera Malpertuis.’


Cast

Creatives

Regie Tamara Jongerden
Muzikale leiding Tim Sabel
Zangcoaching en regie Ginette Puylaert
Opbouwwerk Manon Pachen (Trajekt)

Media

Foto

Video

Partners

Speellijst

Di 10.12.2024
19:30

Maastricht
Studio Malpertuis

Try-out

Wo 11.12.2024
17:00

Maastricht
Studio Malpertuis

Première

Wo 11.12.2024
19:30

Maastricht
Studio Malpertuis

Toonmoment

Zo 15.12.2024
15:00

Maastricht
Studio Malpertuis

Toonmoment