Cavalleria Rusticana & Pagliacci (1997)
Pietro Mascagni & Ruggero Leoncavallo
03.05.97 > 31.05.97

Regie Christopher Alden
Muzikale Leiding David Parry

INFO

Cavalleria Rusticana

Het is Paasmorgen in een klein Siciliaans dorp – ver weg zingt een tenor. Het is de plaatselijk dandy Turiddu, die een serenade brengt aan zijn vroegere geliefde Lola, die inmiddels is getrouwd met Alfio. Santuzza, een geliefde van Turiddu, zoekt steun bij diens moeder, Mama Lucia. Maar nog voor zij haar verhaal kwijt kan, verschijnt Alfio ten tonele, die opschept over zijn reizen en zijn mooie vrouw Lola. Hij weet echter niet dat diezelfde vrouw hem bedriegt met… Turiddu.
Santuzza, woedend en jaloers omdat Turiddu haar verlaten heeft, vertelt Alfio van het bedrog. Het onheil lijkt onafwendbaar: de mannen dagen elkaar uit tot een duel. Mama Lucia en Santuzza wachten in spanning af, tot luid geschreeuw weerklinkt: Turiddu is gedood.

Pagliacci

Een groep rondreizende acteurs komt aan in een Italiaans dorpje en wordt hartelijk begroet door de dorpelingen. De leider van de groep, Canio, nodigt iedereen uit voor de avondvoorstelling, en vertrekt naar het café. Zijn vrouw Nedda – alleen achter gebleven – beklaagt zich over hun huwelijk, maar wanneer Tonio, die haar klaagzang heeft gehoord, haar de liefde verklaart, wijst ze hem af. Kort daarop moet hij echter toezien hoe zij verliefde woorden uitwisselt met Silvio, een man uit het dorp. De voorstelling begint. Canio ontdekt dat zijn vrouw plannen heeft na de voorstelling te vluchten. Hij wijkt van zijn tekst af, en tracht Nedda zo te laten zeggen met wie ze zal vertrekken. Ze improviseert, tracht Canio af te leiden, maar deze schreeuwt dat hij geen Pagliaccio meer is. Silvio, die in het publiek zit, ziet hoe Canio naar een mes grijpt. Hij rent naar voren om Nedda te beschermen, maar zij wordt in haar vlucht door Canio neergestoken, evenals Silvio. Tonio komt naar voren, en vertelt het publiek dat ‘de komedie voorbij is’. Ook acteurs zijn van vlees en bloed, een toneelstuk is niets meer dan een weergave van het leven.

CAST & CREATIVES

Antonio Leonel Turiddu
Claire Primrose Santuzza
Julian Hartman Alfio
Helena Rasker Lola
Ans van Dam Mama Lucia
Vincenzo Scuderi Canio
Elena Vink Nedda
Robert McFarlan Tonio
Geert Smits Silvio
Brian Galliford Beppe
Niels van Doesum Contadino
Cor Jacobs Un altro contadino
Christopher Alden Regie
David Parry Muzikale leiding
Paul Steinberg Decorontwerp
Avi-Yona Bueno Lichtontwerp
Buki Shiff Kostuumontwerp
Emmanuël Pleijers Koordirigent
Limburgs Symphonie Orkest Orkest
Het Zuidelijk Theaterkoor en Het Limburgs Operakoor Koor

FOTO

VIDEO

MEDIA

VOORSTELLINGEN

Buurt Opera Malpertuis
23.12.21 > 23.12.22
Het Lijflied
23.09.22 > 10.01.23
Lady in the Dark
12.11.22 > 11.12.22
Ändere die Welt!
10.03.23 > 02.04.23
Orphée aux Enfers
21.05.23 > 17.06.23